Loading
GSS Media

Vesti

Nova konkurencija taksistima – na zagrebačke ulice stigao Car Go

Autotaksi – prijevoznici kažu da su aplikacije s vozačima bez licencija nezakonite, što potvrđuju presude prekršajnih sudova

 

 

Zovu je “srpskim odgovorom na Uber”, a sada je stigla i u Zagreb. Jednu od omiljenih aplikacija za prijevoz Beograđana od 1. listopada mogu isprobati i Zagrepčani, a sve što trebaju napraviti jest instalirati Car Go na svoje pametne telefone, registrirati se i na lokaciju na kojoj se nalaze naručiti automobil. Plaća se također, baš kao i kad je riječ o Uberu, putem internet-bankarstva, a gotovo potpuno identičan joj je i način funkcioniranja.
Nema naplate čekanja
Pri naručivanju vožnje na ekranima telefona pojavi se fotografija vozača koji će doći po onog tko vožnju naručuje te njegove registarske pločice, a na mapi grada može se pratiti točna mu lokacija kako bi korisnik aplikacije znao gdje se njegov vozač trenutačno nalazi i koliko mu treba da dođe do njega.
Međutim, za razliku od Ubera, koji se u Hrvatskoj pojavio uz veliku pompu, dugo isprva najavljujući svoj dolazak, Car Go za svoju je najavnu vožnju u hrvatskoj metropoli odlučio tek snimiti video sa saborskim zastupnikom Ivanom Pernarom i postaviti ga na YouTube.
– Za razliku od Ubera, kod kojeg 25 posto cijene vožnje ide korporaciji, a ostatak dobiva vozač, kod nas će onima koji odrađuju posao na terenu ići 80 posto zarade, a posebno ćemo stimulirati one koji će imati veći broj vožnji pa će njima ići 85 posto od cijene vožnje – objasnili su iz Car Goa pa dodali da se kod njih neće naplaćivati ni čekanje vozila. Ili, drugim riječima, naručenim će se vozilom moći i u šoping, a vozač će, bez dodatne naplate, čekati ispred trgovine koliko treba.
– Prosto k’o pasulj – reklamira se u Srbiji aplikacija, preko koje se, ovisno o količini putnika i prtljage, mogu naručiti i dvije kategorije vozila, Mini i Eco. U Zagrebu će za sada biti dostupna samo Mini kategorija, što zapravo znači da će se moći voziti u “standardnim” automobilima. Ono čime se u Car Gou posebno ponose jest činjenica da će biti, barem tako tvrde, jeftiniji od Ubera. – Start će biti šest kuna, svaki kilometar tri, a ispadne li korisniku vožnja skuplja od one s Uberom, vratit ćemo mu novac – obećaju u Car Gou, gdje su se potrudili i da hrvatska te srpska aplikacija budu kompatibilne, pa svatko tko iz Zagreba na izlet ode u Beograd ili obrnuto, bez problema može naručiti svojeg vozača i u drugom gradu. A samo u prvoj godini poslovanja, pohvalili su se u Car Gou, koji je kao startup u Beogradu krenuo 2015. “odradili” su više od 15 tisuća vožnji.
Hoće li i u Hrvatskoj, tek će se vidjeti jer posao bi im mogli otežati taksisti. – Sve što je zakonita konkurencija, mi ćemo podržati, ali ako je u suprotnosti sa zakonom, naravno da ćemo se protiv toga buniti – rekao je Božo Miletić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, pa dodao da uspješnost nove aplikacije ne bi prognozirao. S Car Goom je upoznat, ali tek kad se objave uvjeti po kojima se zapošljavaju vozači o cijelom će projektu moći reći više.
– U skladu s presudama prekršajnih sudova ni Uber, pa onda ni druge slične aplikacije koje nemaju licencirane vozače nisu zakonite
– istaknuo je Miletić. I dok taksistima aplikacija nije po volji, u njezinu dolasku nikakav problem ne vidi HNS-ovac Tomislav Stojak, čija stranka i u Saboru podržava rad Ubera.
– Dolazak nekoga tko kod nas vidi svoj poslovni interes nešto je što grad mora poticati. Sjajna je stvar ako netko želi biti konkurencija taksistima i Uberu jer to samo znači da će Zagrepčani sveukupno imati kvalitetniju uslugu i nižu cijenu, budući da će se svi za njih boriti – rekao je Tomislav Stojak, koji ni u Uberu ne vidi problem jer “ljudi koji rade za tvrtke partnere Ubera zarađuju, isplaćuju si plaće, a država od tvrtki najnormalnije dobije porez”. Ipak, kako je objasnio, na državi je još da zakonski regulira tržište, da ga legalizira u skladu s europskim principima te da otvori mogućnost svima da sudjeluju na tom tržištu. Oni koji su dosad skinuli aplikaciju, prijavili su već određene smetnje u radu, ali oni koji su se vozili, uslugom su, recenzirali su na stranici aplikacije, zadovoljni.
Izvor: VECERNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: