Loading
GSS Media

Vesti

Koliko smo (ne)spremno dočekali koronavirus? Država BiH i institucije na ozbiljnom su ispitu

Potpuni odgovor o tome da li je Bosna i Hercegovina spremno dočekala širenje pojave koronavirusa koji je udzrmao region dobit ćemo najvjerovatnije u narednim danima. Da preuranjeno, ipak, ne donosimo zaključke. Ipak, prvi pravi test, kao i reakcije nadležnih institucija smo imali danas kada su tri državljanina Kine koja su dovedena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu bili podvrgnuti testiranju. Rezultati testiranja na koronavirus pokazali su da kineski državljani smješteni na KCUS-u nisu zaraženi dok iz ovog kliničkog centra napominju da nema razloga za paniku.

 

 

No, razloga za brigu zasigurno treba imati. Prošle sedmice su, naime, 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II posjetili Italiju, a po dolasku u našu državu su krenuli u školu, međutim, nakon preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS tek jučer su poslani kući iz ove obrazovne ustanove.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić istakla je danas da se izolatorij za slučajeve koronavirusa pravi u klinici na Podhrastovima te poručila da nema razloga za paniku.

Treba primjetiti da ovaj potez stiže poprilično kasno i to kada nam je koronavirus ne samo “pred vratima” već je možda i “zakoračio prag kuće”.

Promptno je danas iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu počelo prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjela hirurgije.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: