Loading
GSS Media

Vesti

Kreće POJAČANA KONTROLA na granicama Srbije!

Srbija će pojačati kontrolu na graničnim prelazima zbog opasnog koronavirusa, koji je već odneo prve žrtve u Kini.

 

 

Virus se prenosi s čoveka na čoveka i širi velikom brzinom. Nadležni u našoj zemlji apeluju da se ne putuju u područja gde se pojavila zaraza, piše Alo u štampanom izdanju od srede. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da će se novi koronavirus u narednom periodu verovatno proširiti u druge delove Kine i u druge zemlje. Inače, SZO će danas održati i sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve. Kako je ostalo još samo nekoliko dana do najveće svetske migracije stanovnika, budući da svake godine neposredno pred Kinesku novu godinu gotovo milijardu stanovnika Kine putuje nekoliko hiljada kilometara do svojih porodica, postoji opravdana bojazan da bi upravo to kretanje dovelo do svetske epidemije, od koje ne bi bila zaštićena ni Srbija. Severna Koreja već je zatvorila granice svoje zemlje za turiste. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije sve vreme na vezi sa SZO.

Iako od te organizacije još nisu stigle preporuke, poput zabrane putovanja, Lončar ipak apeluje na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus. On je ukazao i da su simptomi zaraze povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

“Pošto već znamo da taj virus postoji, moraćemo posebno da obratimo pažnju jer ne želimo da nas iznenadi, da dođemo u situaciju da nismo preduzeli mere koje možemo da preduzmemo, a ono što možemo da uradimo to je da apelujemo na sve građane koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio virus”, rekao je Lončar.

Ako su već otišli u ta područja ili se vraćaju iz njih u Srbiju, a imaju bilo kakve simptome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pooštrena.

“Zasada, za našu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke Svetske zdravstvene organizacije, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima”, rekao je Lončar.

Činjenice

– Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se virus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu, te da su se njime zarazili i zdravstveni radnici

– Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je u kinskom gradu Vuhanu, gde je i najviše zaraženih

– Virus se proširio i na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj. Otkriveno je da zaraženih ima i van granica Kine, odnosno u Japanu, na Tajlandu i u Južnoj Koreji, a gde su ga doneli turisti iz Kine

– Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta pojačale su kontrole na aerodromima, železničkim stanicama i autoputevima.

 

Izvor: MONDO.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: