Loading
GSS Media

Vesti

Koronavirus stigao u komšiluk, šta Srbija preduzima

Koronavirus je registrovan u neposrednom okruženju Srbije, u Hrvatskoj je prvi oboleli dok u Italiji raste broj obolelih, ali i umrlih. Srbija je spremna i preduzima sve mere da do širenja virusa ne dođe, rečeno je u emisiji “Oko” Novinar RTS-a Vladimir Banić, koji je bio u luci Jakohama i pratio iskrcavanje putnika sa kruzera “Dajmond prinses”, koji je bio karantin za obolele od koronavirusa, kaže da su se novinari nalazili udaljeni 350 metara od broda, a da su u Japanu retki oni koji ne nose maske.

 

 

I pored japanske preciznosti, i tamo je bilo propusta poput onog da su sa kruzera na kojem je registrovana zaraza greškom puštena 23 putnika koja su imala virus. Letnje olimpijske igre, koje treba da se održe ovog leta u Tokiju, i dalje su pod znakom pitanja.

Vraćajući se iz Japana, Vladimir Banić je nosio masku u avionu, ali nisu svi putnici kao ni posada aviona, a, kako kaže, vazduh u avionu cirkuliše.

“Uz to, na našem aerodromu apoteka nije imala maske, što mislim da treba da se ispravi”, konstatovao je Banić u emisiji “Oko”.

Prema njegovim rečima, po sletanju aviona, on se prijavio sanitarnoj inspekciji na aerodromu, gde je dobio uputstva i kontakte gde može da se javi za slučaj da se pojave simptomi virusne infekcije.

Raša Milanov iz granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kaže da svi putnici na beogradskom aerodromu prolaze termovizijsku kontrolu i dobijaju potrebna obaveštenja i uputstva, a da, ukoliko bi neko došao iz rizičnog područja, bio bi zadržan u karantinu.

Kada su u pitanju ovakve epidemiološke situacije Ministarstvo zdravlja formira radne grupe zadužene da prate implementaciju svih uputstava, a na današnjem sastanku u proširenom sastavu ocenjeno je da je situacija stabilna i da do sada nije bilo dijagnostikovanih sa koronavirusom, rekla je direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović.

“Sve zdrastvene ustanove organizovane su tako da imaju spremne izolacione sobe”, rekla je Jovanovićeva u emisiji “Oko”.

Tiodorović: Virus ne ostaje dugo u telu, ali napada imunološki sistem 

Epidemiolog Branislav Tiodorović iz Niša takođe smatra da nema mesta panici, ali ima mesta oprezu, organizaciji kao i odgovornosti onih koji dolaze iz zaraženih područja.

“Simptomi koronavirusa su slični u početku onih kod gripa, ali on ima tendenciju da se vezuje za receptore u donjim delovima disajnih puteva pa zato često dolazi do upale pluća, zbog čega može da dođe do teškoća pa i zastoja u disanju”, objašnjava Tiodorović.

Ovaj virus je iz grupe RNK virusa, ne ostaje dugo u telu, ali napada imunološki sistem koji može burno da reaguje, što onda dovodi do komplikacija, objasnio je epidemiolog.

“Prva preporuka je da oni koji su imali nameru da putuju u područja gde su registrovani slučajevi obolelih odlože svoje putovanje, a da se pojača kontrola onih koji dolaze sa puta pa i iz tranzita”, kaže Tiodorović.

Milanov: Ne postoji apsolutna zaštita

Prema rečima direktorke Instituta “Batut”, zdravstveni sistem se i inače svake godine priprema za sezonu gripa, a kod ovog gripa su samo izraženije te mere.

“U potpunosti smo spremni. Okupili smo sve epidemiologe i njihovi kontakti su dostupni svima na ulazu u zemlju. Radimo u saradnji sa SZO, a njihovi predstavnici su ocenili da su naše službe spremne”, rekla je Jovanovićeva.

Milanov kaže da je kontrola na svim prelazima prisutna, ali da ne postoji apsolutna zaštita iako se ulažu dodatni napori i u potpunosti sprovode kontrole.

“Uz kontrolu na aerodromima i na drumskim prelazima je promptno uvedena kontrola. Na Batrovcima je dostupna 24-časovna kontrola uz prisustvo naših inspektora koji imaju podršku granične policije jer ona ima uvid odakle putnici dolaze”, istakao je Milanov.

Direktorka Instituta “Batut” građanima preporučuje da se pre svega primenjuju osnovne mere od pranja ruku po dolasku kući, pre konzumiranja hrane i da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorima gde boravi veliki broj ljudi.

“Nama ide u prilog dolazak lepog vremena i uz redovno provetravanje, ličnu zaštitu i kulturu ponašanja u odnosu na druge možemo da sprečimo neželjeno”, rekla je Jovanovićeva.

Kada je reč o maskama njih ima dovoljno, a čini se sve da se obezbede dovoljne količine uz to, kako kaže direktorka Instituta “Batut” iskorišćene maske ne treba ponovo upotrebljavati već ih odložiti u zatvorenu kantu za đubre.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: