Loading
GSS Media

Vesti

Vrhovni sud Hrvatske: Lekarima mora da se plati prekovremeni rad

Vrhovni sud Hrvatske doneo je odluku da zdravstveni radnici za vreme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plata za prekovremeni rad.

 

 

Kako se navodi na sajtu tog suda, građansko odeljenje Vrhovnog suda doneo je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi sa pravima na uvećanje plata za sate ostvarene u prekovremenom radu, prenosi Index.

Kako dodaje, pravno je shvatanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vreme važenja Kolektivnog ugovora za delatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plata za posebne uslove rada i pravo na uvećanje plata za posebnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

Predsednica Hrvatskog lekarskog sindikata Renata Čulinovic-Čaić rekla je za Hinu da je Vrhovni sud potvrdio da su lekari u pravu.

“Kratko i jasno, potvrđeno je ono što smo sve vreme tvrdili, da nam loše obračunavaju prekovremene sate. Sada je na potezu Ministarstvo zdravlja, oni moraju da razmisle kako i kada će nam isplatiti zarađeno”, rekla je ona.

Odluku Vrhovnog suda pozdravila je Hrvatska lekarska komora (HLK) koja je naglasila da je više od 4.000 lekara pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati.

 

Izvor: BLIC.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: