Loading
GSS Media

Vesti

‘IMAMO GA, FANTASTIČNO!’: VELIKA PREKRETNICA U SUZBIJANJU KORONAVIRUSA Australski znanstvenici u ekstazi: ‘Ovo sve mijenja!’

Znanstvenici u Australiji uspjeli su u utorak razviti koronavirus u laboratoriju, što predstavlja veliku prekretnicu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, objavio je australski ABC News.  Ovaj iznimni pothvat omogućit će znanstvenicima da utvrde hoće li bilo koje buduće cjepivo efikasno djelovati protiv virusa, rekli su stručnjaci s Instituta Peter Doherty za infekciju i imunitet.

 

 

Australci su time postali tek drugi laboratorij u svijetu, poslije jednog u Kini, koji je uspio razviti virus. No, za razliku od Kineza (koji su objavili “samo”genetski kod virusa), oni će svoje otkriće odmah podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja će ga pak proslijediti laboratorijima diljem svijeta koji su uključeni u razvoj cjepiva za koronavirus.

Znanstvenici su virus razvili od pacijenta koji je zaražen prošlog petka, a ekipa ABC bila je u laboratoriju upravo u presudnom trenutku kada je virus uspješno “uzgojen”. Zamjenik ravnatelja Instituta Mike Catton taj je uspjeh kratko prokomentirao s tri riječi:

– Imamo ga. Fantastično!

Doktor Catton je rekao da je ovo otkriće od “vitalne važnosti” i da će postati ključni dio u procesu razvijanja cjepiva, budući da će znanstvenici moći testirati bilo koje potencijalno cjepivo protiv laboratorijske verzije virusa.

Nadalje, ovo će omogućiti znanstvenicima da razviju test kojim će se moći identificirati ljudi zaraženi virusom i prije nego razviju bilo koji od simptoma. Osim toga, razvoj virusa u laboratoriju omogućit će i bolje razumijevanje ponašanja koronavirusa, piše ABC.

Da bi bolje razumjeli bolest koju izaziva koronavirus, a koja je prema dosad dostupnim podacima usmrtila barem 106 osoba, znanstvenici su radili danonoćno.

– Radili smo po 12 sati dnevno svaki, ne bismo završili prije 2 ujutro. Srećom, bili smo pripremljeni za ovako nešto, ovaj Institut je osnovan upravo s tom svrhom. I zato smo u samo pet dana – od petka do utorka – uspjeli dijagnosticirati bolest, detektirati koronavirus, sekvencionirati ga i konačno izolirati – rekao je dr. Julian Druce.

Dr. Catton rekao je još nešto o samom virusu:

– Koronavirus je opasan, ubija neke ljude, ali nije smrtonosan poput, recimo, ebole. No, rana dijagnoza je vrlo važna jer zdravstvenim službama diljem svijeta daje bolju šansu da zaustave njegovo širenje ili barem njegovu silinu.

Napomenuo je i kako je evidentno da je ovaj koronavirus manje smrtonosan od SARS-a:

– Oko 10 posto zaraženih od SARS-a je preminulo, dok je u ovom slučaju ta brojka oko 3 posto. Moje mišljenje je i da je ta brojka zapravo mnogo manja – zaključio je Catton.

 

Izvor: JUTARNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: