Loading
GSS Media

Vesti

TRGOVCI ŽELE DA RADE I NEDELJOM Kragujevac traži zabranu rada, a evo koliko je Srbija daleko od evropskog trenda

Iako ukidanje rada nedeljom ne bi išlo na ruku ni poslodavcima, a ni građanima kojima su dani vikenda najčešći termin za šoping, Srbija je dobila i drugu zvaničnu inicijativu kojom se traži zabrana rada nedeljom. Nakon što su pre godinu dva reprezentativna sindikata u Srbiji (ASNS i SSSS) od države zatražili podršku za ovakvu meru, pre dva dana inicijativa je stigla i iz Kragujevca. Socijalno-ekonomski savet u ovom gradu zvanično je zatražio zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno, poput apoteka i benzinskih stanica.

 

 

Kakav će na kraju biti ishod i da li će i u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, doći praksa na čije samo pominjanje prvo nerado reaguju građani, zavisi od resornog Ministarstva trgovine , ali i procene više upućenih strana o tome koliko bi zabrana rada nedeljom bila štetnija nego korisna .

Za crnogorske radnike već dvadesetak dana važi novi propis koji im je doneo neradnu nedelju. Slične najave čuju se i iz susedne Hrvatske, gde se već duže vreme vodi diskusija na ovu temu. Ipak, čini se da je Srbija još uvek daleko od ovakve odluke koja bi na “prvu loptu”, kako navode upućeni, donela i otkaze i manje plate u trgovini, ali i manje zadovoljstvo širokih masa.

Poslodavci u Srbiji, koji u trgovini zapošljavaju ukupno 200.000 radnika, smatraju da je ideja o zabrani rada nedeljom još uvek u povoju. Zbog toga nerado zvanično daju izjave, ali nezvanično tvrde da bi im takav potez značajno smanjio i promet i profit, što bi na kraju moglo da znači i manje plate i otkaze.

 

Izvor: BLIC.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: