Loading
GSS Media

Vesti

Istarski gradić Završje nominiran za najbolju evropsku filmsku lokaciju

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film “Robin Hood” reditelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju evropsku filmsku lokaciju, u konkurenciji deset lokacija.

 

 

European Film Commissions Network (EUFCN) u saradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju evropsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe. U prvom dijelu konkursa, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između januara 2018. i jula 2019. godine, prenosi Hina.

Završje – Piemonte d’Istria, kandidat je Istarske filmske komisije – Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije. U Hrvatskoj je na njemu radilo više od 670 filmskih radnika, od toga 273 hrvatskih, uz blizu 1.650 statista.

Kako se ističe u saopćenju HAVC-a, u 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je ‘glumio’ Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Deset lokacija u konkurenciji za nagradu još su Atina(The Little Drummer Girl, Chan-wook Park), Vilnius (Černobil, Craig Mazin), Delphi Theatre u Njemačkoj (Babylon Berlin, Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries). Tu su i Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija (Honeyland, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov), otok El Hierro u Španiji(Hierro, Jorge Coira) i planina Luggala u Irskoj (Vikinzi, Michael HirstI.

Iz Ukrajine je nominiran Lavov (“Eva: Stories”, Mati Kochavi, Maya Kochavi), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine (“Il Nome della Rosa”, Giacomo Battiato), a iz Belgije Royal Brussels (“Les Miserables”, Tom Shankland). Kako je javio Hrvatski audiovizualni centar, kroz čije je mjere poticaja snimanje filma “Robin Hood” realizirano, glasovi se prikupljaju do 30. decembra.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: