Loading
GSS Media

Vesti

DIPLOMATSKI SKANDAL Hrvatska dala ruskom tajkunu u zakup vilu koja pripada BiH

Vilu Auroru u Trstenom, rezidencijalni objekt, koji po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH, Hrvatska je dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu, vlasniku firme Renesansa.

 

 

Šelkov je ruski preduzetnik i poznat je po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boinga i Erbusa. Hrvatska je prošle godine usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom, prema kojem se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja i to na 30 godina pod koncesiju. Uprkos protestnoj noti Predsedništva BiH, sporni procesi u Hrvatskoj su nastavljeni.

Projekt u Trstenom se sprovodi u saradnji s Konzervatorskim odeljenjem Ministarstva kulture u Dubrovniku i Upravom za zaštitu kulturne baštine, a nakon obnove kompleks će se iskoristiti za turističke namene, kako je i bilo dogovoreno s Ministarstvom državne imovine koje je ovo zdanje ponudilo u višegodišnji zakup.

Atraktivna vila, na koju je oko svoevremeno bacio i američki glumac Džon Malković, ide u ruke ruskog milijardera. Isti biznismen u najam dobija i ogromno odmaralište na ostrvu kod Dubrovnika.

Za nekadašnje elitno letovalište Ministarstvo državne imovine i Renesansa iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Na javnom konkursu koji je raspisan krajem juna Renesansa je dala najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba osposobiti za ugostiteljsko-turističke delatnosti.

 

Izvor: BLIC.rs

 

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: