Loading
GSS Media

Vesti

“IZGUBILI SMO GRAD VELIČINE KIKINDE ZA JEDNU GODINU” Vučić na Demografskom samitu u Budimpešti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas dvodnevnu posetu Budimpešti učešćem na Trećem demografskom samitu, gde je govorio o demografskim izazovima Srbije. Na početku izlaganja Vučić je govorio o brojkama sa kojima se zemlja suočava, istakavši da je 2018. godine izgubila jedan grad veličine Kikinde. On je naveo da je prošle godine umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana – 37.680 ljudi.

– To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika – rekao je Vučić, dodavši da srpki narod ima specifičan izraz za pad nataliteta – bela kuga.

 

 

Naveo je i da je rad na ovom polju izuzetno neizvestan jer kakve god mere posticaja država da uvede. Kazao je i da iste probleme kao Srbja ima čitava Evropa.  Takođe, rekao je da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina. Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

– To nam govori mnogo o suštini problema – rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za “obnovu populacije”.

– To znači da, da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48 – rekao je Vučić.

Kazao je i da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mere Viktora Orbana dale rezultate. Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta. Tako su, kaže, i mere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim delovima zemlje.

– Niko ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako su mere u jednoj zemlji, koje su dovele do poboljšanja, nisu uspele u nekoj drugoj – rekao je Vučić.

On je naveo da sve zemlje, zbog budućnosti svoje, ali i budućnosti Evrope, treba da rade zajedno na tom problemu. Na početku skupa na kome se razgovaralo o demografiji, Vučić je rekao da je predsednik Mađarske Viktor Orban zaslužan za odnose Srbije i Mađarske koji su, istakao je, najbolji u savremenoj istoriji.

– Hvala na posvećenom radu na odnosima Srbije i Mađarske – rekao je Vučić, istakavši da će Srbija ostati posvećena dobrim odnosima sa tom zemljom. Kazao je i da nije došao u Budimpeštu da drži bilo kome lekcije, već da uči o tome kako bi se mogla rešavati situacija, koja postaje kritična i zahteva momentalnu reakciju svih država.

Kako je rekao, svakodnevno putuje po Srbiji, razgovara sa mladim ljudima o tome kako da ostanu u Srbiji, da ostanu u svojima, planiraju porodicu…

– Pre četiri, pet godina smo započeli ozbiljne ekonomske reforme, i sada smo na dobrom putu – rekao je Vučić.

Skup je počeo blagoslovom kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem nekoliko predstavnika hrišćanskih i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta. Prisutnima će se, između ostalih, obratiti, premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, bivđi premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih domaćin skupa, mađarski premijer Viktor Orban. Pedsednik Vučić će kasnije danas obići Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum “Nikola Tesla”, gde će razgovarati sa učenicima. Vučić se juče sastao sa Orbanom, nakon čega je sa predsednicima vlada Češke i Slovačke Babišem i Pelegrinijem prisustvovao večeri koju je u njihovu čast priredio mađarski premijer.

 

Izvor: BLIC.rs

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: