Loading
GSS Media

Vesti

Detalji akcije Balkanski kartel: Blokirani računi s 400 hiljada KM, pod istragom braća

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su tokom akcije kodnog naziva Balkanski kartel, u sklopu kojih se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanin, blokirali račune na kojim se nalazi 400 hiljada konvertibilnih maraka, saznaje Klix.ba.

 

 

U operaciji, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, sudjeluju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja – Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina. Tužilac Tužilaštva BiH se nalazi u Den Haagu gdje s kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

“Operacija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, kako smo ranije javili, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. Krivičnog zakona BiH.

“Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400 000 KM”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je iskoristilo priliku da se pohvali kako su zajedno s EUROJUST-om sudjelovali u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: