Loading
GSS Media

Vesti

Pogledajte snimke: Džeparoši svakodnevno vrebaju i pljačkaju turiste u Sarajevu

Turistička sezona u glavnom gradu BiH je počela, a veliki broj turista su mamac za džeparoše koji svakodnevno pojedinačno, ali i u grupama, ordiniraju centralnim ulicama grada.

 

Džeparoši na ulicama Sarajeva

Uploaded by Klix.ba on 2019-06-23.

 

Kako Klix.ba saznaje domaći, ali i brojni strani licencirani vodiči iz zemalja regiona, zatim Kine, Turske i drugih država svijeta konstantno sarajevskoj policiji prijavljuju slučajeve džeparanje i podnose izvještaje sa turistima. Džeparoši se pojavljuju u grupama, a policija prema riječima naših sagovornika ne poduzima adekvatne mjere i radnje kako bi se ova pojava suzbila. Džeparoši, mahom ženske osobe, svakodnevno vrebaju strane turiste u namjeri da ih opljačkaju. U slučaju hapšenja oni vrlo brzo se ponovo pojavljuju na ulicama u akciji.

Čitatelji portala Klix.ba koji se bave turizmom u više navrata su javljali našoj redakciji kako bi kazali da strani državljani često iz Sarajeva odlaze opljačkani i razočarani što šalje veoma lošu sliku o glavnom gradu BiH. Nije neuobičajeno i da se brojni turisti dvoume u vezi sa dolaskom u Sarajevo zbog neugodnih iskustava njihovih prijatelja upravo zbog navedenog problema.

Prošlog mjeseca je u ulici Sarači na Baščaršiji postavljen znak koji turiste upozorava na lopove i džeparoše. Fotografije i video snimci u posjedu portala Klix.ba pokazuju da znakovi nisu spriječili pljačkaše da i dalje vrebaju strane državljane koji su došli s namjerom da upoznaju kulturne i historijske ljepote Sarajeva. Sarajevska policija je natpisima dala “uputstva turistima” upozoravajući na veliki broj džeparoša na ulicama Sarajeva.

“U vozilima ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu”, “obratite pažnju na osobe koje traže milostinju, jer su često izvršioci krivičnih djela” i “džeparoši kradu na ulicama, u trgovima i u javnom prijevozu” neke su od poruka MUP-a KS.

Da li će MUP KS u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i licenciranim turističkim vodičima poduzeti konkretne akcije kako bi se džeparenje svelo na minimum ili u potpunosti iskorijenilo svakako da bi moralo biti na listi prioriteta u vremenu kada se glavni grad BiH u mnogim poljima bori postati reprezentativna turistička destinacija tokom cijele godine.

 

Izvor: KLIX.ba

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: