Loading
GSS Media

Vesti

Evropske metropole u borbi protiv platforme “Airbnb”

Nakon nekoliko godina ubrzanog rasta, “Airbnb” trenutno ima više od 18 hiljada oglasa u Amsterdamu i Barceloni, 22 hiljade u Berlinu i skoro 60 hiljada u Parizu.

 

 

Deset evropskih gradova zatražilo je pomoć od EU u borbi protiv platforme za iznajmljivanje stanova Airbnbija, javlja “The Guardian”.

U zajedničkom pismu Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč traže da se pitanje “eksplozivnog rasta” globalnih platformi za kratkoročni najam nađe na sljedećem dnevnom redu evropskih povjerenika.

Inače, u aprilu ove godine Evropski sud pravde donio je neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU “Airbnb” treba smatrati pružateljem digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Ako sud potvrdi to mišljenje “Airbnb-ja” i sličnim platformama bit će omogućeno da slobodno posluju te neće morati poštovati nikakve propise lokalnih sredina koji se tiču regulacije turizma.

– Evropski gradovi vjeruju da bi se stanovi trebali koristiti prvenstveno za življenje. Mnogi osjećaju posljedice zbog ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se stanovi mogu unosnije iznajmiti za turizam, oni nestaju s tradicionalnog tržišta za iznajmljivanje – stoji u pismu gradova koje je poslalo gradsko vijeće Amsterdama.

Nakon nekoliko godina ubrzanog rasta, “Airbnb” trenutno ima više od 18 hiljada oglasa u Amsterdamu i Barceloni, 22 hiljade u Berlinu i skoro 60 hiljada u Parizu.

Prošle godine Palma de Majorka izglasala je zabranu skoro svih oglasa na ovoj platformi, a i mnogi drugi gradovi nastoje doskočiti ovom problemu, podjećaju “Novosti”.

U Parizu je za najmodavce uvedena kazna ako ne registriraju djelatnost iznajmljivanja za kratkoročne najmove, dok je Amsterdam pokušao uvesti ograničenje za jedan mjesec u godini za kratkoročne najmove. Barcelona je pak prošle godine uvela zabranu za sve nove dozvole za kratkoročno iznajmljivanje.

 

Izvor: AVAZ.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: