Loading
GSS Media

Vesti

Vanredna situacija u Kraljevu i Kniću: Voda ušla u kuće, evakuisana domaćinstva

U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, voda je ušla u kuće. Na teritoriji tog grada i opštine Knić proglašena je vanredna situacija. U Kniću je u toku evakuacija stanovništva, a reka Gruža je odnela most. Kritično je i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci.

 

 

10.20 – U Opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

10.00 – Trenutno je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija. U centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća. Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina.

Proglašena je vanredna situacija za teritoriju grada Kraljeva, u kom su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja. Reporter RTS-a bio je u centru grada, pored starog groblja, gde je voda u kućama uništila stvari, podigla podove. Ko može, nosi stvari na sprat. Meštani očekuju pomoć nadležnih, ali trenutno nema nikoga jer je slično u mnogim delovima grada.

Prema podacima hidro-meteorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio zaglavljen na putu, ali da su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu, vatrogasne jedinice, komunalne službe.

U selima Gruža i Guberavac u Opštini Knić vatrogasci trenutno evakuišu ugrožena domaćinstva, na ulici vodena stihija otežava kretanje. U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je za dva sata palo preko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Pričinjena je ogromna šteta na imovini, uginula je stoka, oštećena infrastruktura i usevi.

Magistralni put je bio u prekidu skoro tri sata, sada je normalizovan, rekao je Nikolić.

Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: