Loading
GSS Media

Vesti

Na severu Kosova mirno, građani zbog neizvesnosti okupljeni u grupama

Posle jutrošnje akcije hapšenja koju su izveli pripadnici specijalne jedinice ROSU, na severu Kosova je mirno, ali napeto. Neizvesno je šta će se dešavati do kraja dana pa su građani u grupama okupljeni u gradovima.

 

 

U školama u Kosovskoj Mitrovici danas nije bilo nastave. Dve osobe ranjene u Zubinom Potoku nalaze su u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici gde je u toku dijagnostika. Četvorica Srba koji su jutros uhapšeni u tom gradu na severu Kosova pretučeni su od strane policajca ROSU, a batine je dobila i jedna devojka koja se zatekla na tom mestu, ima i povređenih od suzavca. Tokom akcije hapšenja specijalci su, po izjavama očevidaca, tukli uhapšene u opštini Zubin Potok.

U akciji specijalne jedinice NJSO, bivše ROSU i FIT, uhapšene su 23 osobe srpske i bošnjačke na severu KiM, mahom pripadnika kosovske policije, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u republičkom parlamentu, napominjući da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je uznemireniji nego ikad. Inače, predsednik Srbije je još 17. maja govorio je o nameri Prištine da hapsi policajce sa severa Kosova. Vučić je rekao i da su velike sile ocenile da su u Zubinom potoku prekoračene mere. Đorđe Vukadinović, poslanik iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija ocenio je na sednici Skupštine Srbije da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem.

Sve što se dešava na terirtoriji Kosova i Metohije je dogovor Hašima Tačija i Aleksandra Vučića. Sve je režirana predstava i priprema javnosti za priznanje nezavisnosti Kosova, samo što je ovaj upad Rosu na sever Kosova malo izmakao kontroli, rekao je Boško Obradović. Prvi potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da je sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji „početak završnog čina sedmogodišnje predstave“ predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, čiji je planirani epilog priznavanje nezavisnosti Prištine. Zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je danas da akcije Policije Kosova imaju za cilj udarac mreži organizovanog kriminala, u koju su bili uključeni i neki policijski zvaničnici.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu. Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli je danas pozvao Srbiju da ne politizuje veliku policijsku akciju protiv kriminala i krijumčarenja na severu Kosovu.

„Takve operacije treba da osnaže, a ne da umanje napore koje se odnose na normalizaciju odnosa“, rekla je za Danas Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, govoreći o tenzijama na severu Kosova.

Šef Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da svaka zakonska i legitimna akcija kosovskih pravosudnih organa na celoj teritoriji Kosova treba da bude pozdravljena. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je operacija specijalnih snaga ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu i Metohiji i pokušaj da se isprovocira novi egzodus Srba, kao i da je ne može tolerisati ni međunarodna zajednica, koja je prisutna na Kosovu. Rusija smatra da je jutrošnji „upad“ kosovske policije na sever Kosova i hapšenje 13 Srba „još jedna provokacija Prištine, usmerena na zastrašivanje i potiskivanje nealbanskog stanovništva, kao i uspostavljanje kontrole putem sile“, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas je na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi učesnicima preneo zabrinutost Srbije zbog događaja na Kosovu i njenu rešenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

 

Izvor: DANAS.rs

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: