Loading
GSS Media

Vesti

Definisana većina u Parlamentu FBiH, najavljena smjena Elvira Karajbića iz SDP-a

Potpisivanjem sporazuma između SDA, DF-a i SBB-a osigurana je parlamentarna većina u entitetu Federacija BiH, a koju će pored ovih stranaka činiti još HDZ BiH. Najkasnije početkom juna trebao bi biti smijenjen i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić iz SDP-a.

 

 

Nova većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi imati 66 od 98 federalnih zastupnika. Riječ je o 27 zastupnika SDA, 16 zastupnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS-u, devet zastupnika DF-a i jedan zastupnik GS-a, osam zastupnika SBB-a, tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka i dva zastupnika HDZ-a 1990.

To znači da će u opoziciji ostati samo 32 zastupnika i to zastupnici iz reda SDP-a, Naše stranke, jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka, PDA, A-SDA, Naroda i pravde i Laburističke stranke.

Potpredsjednika SDA i ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edina Ramića ovim povodom pitali smo kada se može očekivati potpuni izbor rukovodstva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, ali i smjena trenutnog predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Elvira Karajbića iz SDP-a.

“Zavisi od pregovaračkih timova. To će se vjerovatno u narednim danima dešavati, jer mi nemamo više razloga da čekamo. Do kraja maja to trebamo ispregovarati i rješavati, ako ne u maju, onda definitivno početkom juna”, kazao nam je Ramić.

Ranije se spekulisalo kako će na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon smjene Karajbića, biti imenovan zastupnik SDA Mirsad Zaimović.

Podsjećanja radi, Karajbić je na čelo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabran odmah nakon konstituisanja federalnog organa zakonodavne vlasti i to u vrijeme dok se pričalo o formiranju vlasti bez SDA. Za njegov izbor glasali su i zastupnici DF-a i SBB-a, a koji odnedavno čine većinu sa SDA i HDZ-om BiH.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: