Loading
GSS Media

Vesti

[VIDEO] U avionskoj nesreći poginula 41 osoba, kapetan objasnio zašto mu je bilo tako teško prizemljiti zrakoplov

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nedjelju u nesreći ruskog putničkog zrakoplova koji je ubrzo nakon polijetanja morao prinudno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo, a točan uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je sa Šeremetjeva za Murmansk ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara, objavili su ruski državni mediji. Kada je sletio izbio je veliki požar.

 

 

Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula a da ih je 37 preživjelo.

Prema prvim izvješćima posada je uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja. U dodiru s tlom avion se zapalio.

Video snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju avion u plamenu. Odmah po slijetanju, putnici su evakuirani toboganom.

Uzrok požara još se ne zna ali se špekulira o udaru munje. Nije jasno je li u avionu već u zraku izbio požar.

‘Let Su-1492 poletio je po planu u 18,02. Nakon polijetanja posada je prijavila problem i donijela odluku da se vrati na aerodrom’, objavila je zračna luka Šeremetjevo u priopćenju.

‘U 18,30 zrakoplov je uspio hitno sletjeti nakon čega je izbio požar’, nastavlja se.

 

RT on Twitter

Captain of ill-fated #Superjet100 says ‘landing speed was normal’, fire broke out after touchdown https://t.co/HpvoyADJAx VIDEO: Aftermath of fiery Superjet 100 touchdown, at least 41 killed https://t.co/BtKILpLJtm

Oglasio se i kapetan Denis Evdokimov, koji je upravljao zrakoplovom. Kako prenosi RT, kazao je kako je bio prisiljen prizemljiti zrakoplov s punim tankovima, što je vjerojatno dovelo do požara. Kazao je da se prije nego što su morali prisilno sletjeti vidio jarki bljesak i čuo prasak, a u tom trenutku prekinula se i komunikacija s kontrolom plovidbe i to zbog udara munje.

Pri slijetanju zrakoplov je nekoliko puta udario u pistu, a pri tome je očito došlo do oštećenja tankova s gorivom. Kapetan nije objasnio zašto je slijetanje bilo toliko teško, kazavši samo da je ‘do požara došlo nakon slijetanja’.

Kapetan je kazao da su pri slijetanju poštivali sva pravila i da je brzina zrakoplova bila ‘normalna’. Međutim, do problema je možda došlo zbog težine zrakoplova, obzirom da su tankovi bili puni goriva.

Požar je stavljen pod kontrolu, nakon čega se vidjelo da je stražnji dio potpuno izgorio dok je prednji dio aviona u boljem stanju.

Agencija Interfax, navodeći anonimni izvor, objavila je da je avion sletio s punim rezervoarima goriva jer je bilo opasno izvesti manevar pražnjenja iznad Moskve.

Stoga je odmah pokrenuta istraga za kršenje pravila sigurnosti.

Premijer Dmitrij Medvedev naredio je formiranje vladinog povjerenstva za istragu, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je predsjednik Vladimir Putin izrazio sućut obiteljima žrtava.

Suhoj Superjet-100 je bio prvi putnički avion postsovjetske Rusije i trebao je biti konkurencija brazilskom Embraeru i kanadskom Bombardieru. Ponos Rusije od 2011. kada je počeo letjeti, ipak je teško prodirao izvan ruskog tržišta.

 

Izvor: TPORTAL.hr

 

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: