Loading
GSS Media

Vesti

U Jasenovcu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Jevrejska verska zajednica (ŽVZ) “Bet Israel” danas je odala počast žrtvama holokausta u Jasenovcu povodom Dana sećanja, a počast su odali i predstavnici drugih verskih organizacija u Hrvatskoj uz poruke jedinstva, jednakosti i prihvatanja drugih.

 

 

Jevrejska verska zajednica (ŽVZ) “Bet Israel” danas je odala počast žrtvama holokausta u Jasenovcu povodom Dana sećanja, a počast su odali i predstavnici drugih verskih organizacija u Hrvatskoj uz poruke jedinstva, jednakosti i prihvatanja drugih.

Predsednik ŽVZ “Bet Israel” Aleksandar Srećković rekao je da je Jasenovac bio mesto najvećeg stradanja jevrejskog naroda na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu, a “Rasne, etničke i ostale biološke razlike su nevažne, ali ih društvo stvara i često koristi da bi se opravdali mržnja, tlačenje i ubijanje”, rekao je Srećković, dodajući da se rasizam koristi kao argument prilikom izgradnje stereotipa i predrasuda na načelu podele mi-oni, prenosi Hina.

On je naglasio kako etičke orijentacije svih religija govore o izboru između dobra i zla, o neotuđivim vrednostima koje bi trebalo da budu iznad svih ljudskih zakona i da vreme Holokausta nije samo istorija Jevreja, već i celog čovečanstva.

“Naša obaveza je da se stalno podsećamo tog vremena. Naša obaveza je da nikad ne zaboravimo što je jedan čovek bio u stanju da učini drugom u ime viših ciljeva i u ime nekakve ideologije koja je zaboravila etičke vrednosti na koje se svi pozivamo”, poručio je Srećković.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić naglasio je kako je potrebno spoznati da ljudi, bez obzira na razlike, pripadaju istoj vrsti – čoveku.

“Linija koja razdvaja dobro i zlo ne proteže se između naroda, država, rasa. Linija koja razdvaja dobro od zla nalazi se u srcu svakoga od nas. Tu se bije bitka i tu se donosi odluka – jesmo li ljudi ili ne”, rekao je Perić.

Biskup požeški Antun Škvorčević istakao je kako je za vreme Drugog svetskog rata sistematski sporvedeno nečovečno nasilje, progon i ubistva nekoliko miliona pripadnika jevrejskog naroda i da je određeni broj žrtava skončao i u jasenovačkom logoru.

“Osećajući svu težinu zloupotrebljene ljudske slobode i nemoć pred razornom iracionalnošću zločina, zaustavljamo se pred izazovom nedužnih žrtava. Upravo zbog njih, na spomenu u Jasenovcu ne priliči nikakva osvetnička reč ili manipulisanje njihovim brojem. Bilo bi to svedočenje zarobljenosti zlom, još jedno poniženje žrtava” poručio je on.

U molitvi za stradale, uz mitropolita Perića i biskupa Škvorčevića, učestvovali su i rabin ŽVZ “Bet Israel” Kotel Dadon i predsednik Mešihata Islamske zajednice u RH Aziz Hasanović.

Jom Hašoa ili Dan sećanja na Holokaust obeležava se kao izraelski dan komemoracije za približno šest miliona Jevreja koji su stradali u Holokaustu zbog akcija koje je sprovodila nacistička Nemačka sa svojim pomagačima i za jevrejski otpor u tom periodu.

Jevrejskoj zajednici na komemoraciji su se pridružili predstavnici verskih organizacija u Hrvatskoj.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: