Loading
GSS Media

Vesti

“OVERILI” AUTO-PUT BEOGRAD – SARAJEVO: Tokom zvanične posete Predsedništva BiH Turskoj potpisano nekoliko važnih dokumenata

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH

 

 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH. Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsedništva Vanja Filipović sastankom sa Erdoganom započeli su zvaničnu posetu Ankari.

Erdogan je rekao da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

– Auto-put Sarajevo – Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – istakao je Erdogan.

Dodika je, uz najveće počasti, pred predsedničkom Palatom Turske dočekao lično Erdogan. Posle intoniranja himni i rukovanja sa članovima delegacija, usledio je sastanak. Dodik se posle susreta zahvalio Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju za formiranje vlasti u BiH. Rekao je da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je i Turska članica NATO.

– Želim da izrazim zadovoljstvo, jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH – istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

– U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje mi imamo u BiH već su poznate – rekao je Dodik.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, ne samo na Balkanu:

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te sastanke što pre – rekao je Erdogan.

TURSKA PODRŽAVA PUT U NATO

Erdogan kaže da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO: “Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: