Loading
GSS Media

Vesti

Marš živih u Aušvicu

Međunarodni marš živih počeo je posle podne u bivšem nacističkom logoru smrti u znak oko sećanja na šest miliona Jevreja, ubijenih u Holokaustu. U šetnji dugoj tri kilometra okupilo se 10.000 ljudi.

 

 

Marš u Poljskoj se održava usred rastućeg antisemitizma u svetu, a organizatori okupljanja su saopštili da komemoracija treba da pošalje jasnu poruku kojom se odbacuje mržnja prema Jevrejima.

“Ovde smo da kažemo jasno: Nikada više. Ovde smo kako bismo podsetili svet na užase koji su se dogodili tokom Holokausta i da pokrenemo svetsku borbu protiv antisemitizma i svih njegovih formi”, rekao je osnivač Marša živih Šmuel Rozenman.

Predsedavajući Jevrejske agencije Isak Hercog poručio je da su Jevreji ponovo nebezbedni na ulicama Evrope.

“Sa ovog mesta pozivam lidere iz celog sveta da se suoče sa rastućim antisemitizmom, naročito sa šokantnim zločinima iz mržnje u Evropi, Latinskoj Americi, Sjedinjenim Državama”, naveo je Hercog, jedan od malog broja izraelskih zvaničnika koji su prisustvovali ceremoniji.

Okupljenima se obratio i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman. “Nema reči koje mogu da opišu bol, tugu i užas koji osećam na ovom mestu”, rekao je Fridman.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: