Loading
GSS Media

Vesti

KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Banke na pregovore idu sa gotovim zakonom

Udruženje banaka pripremilo tekst leks specijalisa o dugovima u francima. Propisi urađeni na osnovu smernica donetih na sastancima sa zaduženima. Plan je da zakon bude usvojen pre kraja aprila.

 

 

BANKARI i zaduženi u švajcarskim francima, uz posredovanje države, danas nastavljaju pregovore o posebnom zakonu kojim bi bio rešen decenijski problem više od 16.000 građana. Tekst leks specijalisa na kome su radile radne grupe u okviru Udruženja banaka Srbije (UBS) je završen, a nacrt prosleđen bankama. – Radne grupe UBS su nacrt radile na osnovu smernica donetih na sastancima predstavnika Ministarstva finansija, NBS, banaka najviše izloženih ovim kreditima, kao i predstavnika zaduženih građana – kaže za “Novosti” izvor iz bankarskih krugova, potvrđujući da je plan da zakon bude usvojen pre kraja aprila.

U utorak se i ministar finansija Siniša Mali osvrnuo na rešavanje ovog pitanja:

– Intenzivno se vode razgovori predstavnika države, Udruženja CHF i UBS oko modela koji bi bio prihvatljiv za sve tri strane.

On je rekao da očekuje da će narednih dana biti postignut dogovor. Iako nije potvrdio, poznato je da je reč o konverziji u evro, zbog ništavosti vezivanja kredita za franak. U tekstu ovog zakona bankari, ipak, nisu naveli da su ugovori o kreditima u francima bili zakoniti, iako su to prvobitno planirali. Tome su se usprotivili upravo zaduženi građani, jer bi se na taj način korisnici kredita sprečili da pravdu potraže na sudu.

JOŠ PROPISA

LEKS specijalis nije jedini propis koji će biti usvojen kako bi se rešio problem zaduženih u “švajcarcima”. NBS i Ministarstvo finansija moraće da donesu podzakonske akte kojima bi se uredila praktična primena novog propisa, poput, na primer, poreskih pitanja.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: