Loading
GSS Media

Vesti

Tramp prizemljio “boinge”, gubitak 32 milijarde dolara

SAD su hitno naložile da svi “Boingovi“ avioni tipa “737-maks 8“ i “maks 9“ budu prizemljeni, i ta naredba stupa “na snagu odmah”, saopštio je američki predsednik Donald Tramp. Amerika je, uz Kanadu poslednja u nizu zemalja koje su se iz predostrožnosti odlučile da na neko vreme prizemlje “Boingov“ model.

 

 

Jedan od vodećih proizvođača aviona na svetu suočava se veoma ozbiljnom krizom, pošto je jedan od njegovih najprofitabilnijih i najpouzdanijih izvora profita, nekoliko decenija star program “737”, pretrpeo ozbiljan udarac, navodi Rojters. Donald Tramp je kao razlog za odluku citirao “nove informacije” koje su izašle na videlo u tekućoj istrazi o nesreći, ali nije naveo detalje, prenosi AP. Zvaničnik Federalne administracije za avijaciju saopštio je da će biti potrebni meseci dok se ne završi “popravka softvera” na avionima tipa “boing 737-maks 8” i dodaje da ne zna koliko će dugo avioni stajati prizemljeni, navodi Rojters. Federalna administracija za avijaciju prethodno je saopštila da ne raspolaže bilo kakvim podacima da su ti avioni nebezbedni.

Odluka je doneta nakon nesreće etiopskog aviona “Boing 737-maks 8” u kojoj je poginulo 157 ljudi, preneo je AP. Mnoge zemlje su već zabranile da “737-maks 8” preleće njihov vazdušni prostor ili su prizemljile taj tip avione. Pre Amerike, to je učinila i Kanada.

 

 

 

Poniranje vrednosti “Boinga”

Pad “boinga 737-maks 8” u Etiopiji je drugi put da se srušio isti tip aviona za samo nekoliko meseci, ali i drugi put za šest godina da je Federalna administracija za avijaciju prizemljila Boingove avione. Poslednji put to se dogodilo 2013. godine kada je prizemljen “boing 787-drimlajner” zbog problema sa baterijama, prenosi RojtersRojters navodi da su od trenutka nesreće u Etiopiji akcije najvećeg proizvođača aviona na svetu pale za ukupno 13 procenta.

“Boing” je za manje od nedelju dana izgubio 32 milijarde tržišne vrednosti. Akcije kompanije “Sautvest erlajns”, koja ima najveću flotu “boing 737-maks 8” modela, pale su za 0,4 odsto, prenosi Rojters. Prema berzanskim indeksima, akcije, međutim, pokazuju znake blagog oporavka. Odluku Federalne administracije za avijaciju da prizemlji avione pozdravili su oni građani Amerike koji rade u avijaciji.

“Tramp je uradio pravu stvar i za putnike i za one koji rade u avijaciji, time što je prizemljio avione”, kaže Džon Samjuelson, predsednik Unije transportnih radnika Amerike, organizacije koja predstavlja radnike u avijaciji. Prema njegovim rečima radnici su uzbuđeni, i nisu više zabrinuti zbog odlaska na radno mesto koje je potencijalno opasno po njihov život.

Žalbe pilota na “737-maks 8”

Mesecima pre nesreće u Etiopiji piloti su se žalili američkim federalnim vlastima na “Boing 737-maks 8”, prenosi “Njujork post”.

Žalbe su podneli piloti koji su bili na letovima u oktobru i novembru 2018. godine i one su unete u federalnu bazu podataka, preneo je “Dalas morning njuz”.

Sve žalbe su se odnosile na “bezbednosni mehanizam”, koji je naveden u preliminarnom istražnom izveštaju o nesreći u Indoneziji u oktobru.

Kako se navodi, žalbe se odnose na probleme sa avionima “737-maks 8”, koji prilikom poletanja koristi autopilot.

Piloti su naveli kako je taj avion neposredno nakon poletanja iznenada znao da okrene nos prema zemlji.

“Činjenica da taj avion zahteva toliko posla da bi bio u letnom stanju je definitivno upozorenje”, naveo je jedan od pilota u žalbi.

Analiza crnih kutija

Dani Eldvel, jedan od zvaničnika američke administracije za avijaciju rekao je da su crne kutije pronađene u Etiopiji, poslate na analizu u Francusku, navodi Rojters.

Prema navodima, portparol nemačkog Saveznog zavoda za istraživanje nesreća u vazduhoplovstvu, Germut Frajtag prethodno je rekao da ta institucija neće analizirati crnu kutiju putničkog aviona kompanije “Etiopijan erlajns”, jer nema uslove za to.

“Ovo je novi tip aviona sa novom crnom kutijom, sa novim softverom. Mi nemamo mogućnost da to uradimo”, rekao je Frajtag, prenosi AP.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: