Loading
GSS Media

Vesti

KRAJ ZA NAJVEĆI PUTNIČKI AVION NA SVIJETU Donesena konačna odluka o prestanku proizvodnje: ‘Ovo je vrlo bolno za sve, putnici obožavaju letjeti njime’

Europski proizvođač zrakoplova Airbus, sa sjedištem u Toulouseu, u priopćenju je objavio konačnu odluku da prestaje proizvoditi najveći zrakoplov na svijetu – superjumbo A380.

 

Posljednji zrakoplov tipa A380 planiraju isporučiti 2021. godine, a takvu su odluku donijeli nakon što je putnička aviokompanija Emirates, njihov najveći klijent, nedavno smanjila svoju narudžbu. U priopćenju poslanom u četvrtak Airbus navodi da je Emirates smanjio svoju narudžbu zrakoplova A380, sa 162 na 123 aviona.

– Kao rezultat ove odluke nemamo značajnijih narudžbi za A380 i stoga nema osnova za održavanje proizvodnje, unatoč svim naporima našeg prodajnog sektora u suradnji s drugim zrakoplovnim tvrtkama u zadnjih nekoliko godina, rekao je izvršni direktor Airbusa.

– Putnici diljem svijeta vole putovati ovim zrakoplovom, pa je stoga današnje priopćenje bolno za nas i brojne štovatelje A380 diljem svijeta.

 

A380 Megastructures Biggest Aeroplane Full Documentary HD NEW 2017

A380 Megastructures Biggest Aeroplane Full Documentary HD NEW 2017 National Geographic Documentary Megastructures – Engineering Connections Airbus A380 Biggest Passenger Airplane – BBC Documentary History Airbus A380 The Airbus A380 is a double-deck, wide-body, four-engine jet airliner manufactured by European Union manufacturer Airbus.[4][5][6] It is the worlds largest passenger airliner, and the airports at which it operates have upgraded facilities to accommodate it.

 

 

Airbus je također priopćio da će sa svojim partnerima početi pregovore vezano za 3000 do 3500 pozicija na koje će utjecati ova odluka u sljedeće tri godine.

– Na tržištu vlada vrlo jasan trend upravljanja zrakoplova na duge relacije s dva motora poput Boeinga 787 i 777 ili Airbusovih A330 i A350, procijenio je Greg Waldron, urednik azijskog izdanja Flight Globala, poznati portal za avioindustriju i avijaciju.

Podsjetimo, za razvoj i proizvodnju modela A380 Airbus je potrošio između 15 i 25 milijardi eura, a inicijalni optimizam tvrtke da će se dobro prodavati brzo je splasnuo nakon što se pokazalo da aviokompanije preferiraju manje i učinkovitije zrakoplove.

 

 

izvor: JUTARNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: