Loading
GSS Media

Vesti

Početak kraja Bregzita ili “pata karta”

“Sporazum je mrtav”. Tim rečima je jedan od najtvrdokornijih pobornika Bregzita Boris Džonson opisao rezultat glasanja u donjem domu britanskog parlamenta o sporazumu, koji je vlada Tereze Mej postigla u novembru sa EU. Dogovor, koji je rezultat skoro dve i po godine pregovora, odbačen je dvotrećinskom većinom.

 

 

Za dokument je glasalo dvesta dvoje poslanika – 196 pripadnika vladajuće Konzervativne stranke, troje laburista i troje nezavisnih poslanika. Odbacili su ga poslanici svih ostalih stranaka – njih 432, uključujući i 118 torijevaca pobunjenih protiv vlade što zato što su tvrdi bregziteri, što zato što su pobornici ostanka u Evropskoj uniji. Lider liberaldemokrata, jedine stranke, koja se dosledno zalaže za ostanak u Uniji, Vins Kejbl nazvao je glasanje “početkom kraja Bregzita”. Liderka ektremno konzervativne Demokratske unionističke partije Severne Irske Arlin Foster ističe da njena stranka ne želi da bude “žrtveno jagnje” bregzita, aludirajući na činjenicu da dogovor predviđa “meku granicu” između Severne Irske i Republike Irske tj. ostanak Severne Irske u carinskoj uniji sa EU što je narušavanje suvereniteta Ujedinjenog kraljevstva. Liderka škotskih nacionalista i prva ministarka škotske Vlade Nikola Sturdžen poziva da se “sat zaustavi” tj. da britanska vlada zamrzne član 50, kojim je pokrenut proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. U slučaju “tvrdog bregzita” tj. izlaska iz Unije bez sporazuma, Vlada u Edinburgu najavljuje novi referendum o nezavisnosti Škotske čiji su građani glasali za ostanak u Uniji.

Na tu mogućnost upozorila je i britanska premijerka Tereza Mej tokom petodnevne debate u Vestminsteru, koja je prethodila izjašnjavanju.

Prevremeni izbori?

Lider laburista, najjače opozicione stranke, Džeremi Korbin, već za sredu uveče je zakazao glasanje o nepoverenju vladi Tereze Mej. Ona jeste preživela glasanje konzervativnih pobunjenih poslanika o nepoverenju u decembru i time zadržala liderski položaj u vladi i stranci, koji, po stranačkim pravilima, torijevci ne mogu da uzdrmaju sledećih godinu dana. No, laburisti mogu. S obzirom na obim poraza sporazuma sa Evropskom unijom u parlamentu, potpuno je nepredvidljivo kako će poslanici glasati. U slučaju da u roku od 24 sata Terezi Mej bude uskraćeno poverenje parlamenta, doći će do prevremenih izbora. Prema trenutnim ispitivanjima javnog mnjenja, to bi dovelo do povratka laburista na vlast. Ukoliko Terezi Mej bude izglasano nepoverenje, ona ima 14 dana da raspiše prevremene izbore, koji mogu da budu sazvani najranije 25 radnih dana kasnije. To bi značilo da bi Britanci izašli na birališta manje od mesec dana pre nego što bi 29. marta trebalo da izađu iz Evropske unije. Time bilo kakvi pregovori sa Briselom bivaju stavljeni na led do daljnjeg.

Novi referendum?

Velika većina poslanika glavne opozicione stranke nije za tu opciju, ali jeste za sazivanje novog referenduma o izlasku iz Evropske unije. Novi referendum traže i škotski nacionalisti i liberal-demokrate. Dakle, bitka za bregzit se sa linije Brisel-London preselila na domaći teren. Zemlja je duboko podeljena. Odraz tog razdora bili su i paralelni protesti bregzitera i evrofila, koji su pratili pet dana debate u parlamentu. Analitičari već mesecima upozoravaju da je osnovni problem nedostatak većine za bilo koju opciju. Ni tvrdi, ni meki bregziteri, ali ni pobornici EU, nemaju prevlast u parlamentu. Novi izbori teško da mogu da promene ovakav odnos snaga. Analitičari londonskog Sitija ističu da je zato kretanje vrednosti britanske funte teško predvideti. Britanska valuta se koliko-toliko drži u odnosu na evro, ali pada u odnosu na dolar. Taj trend bi mogao da se nastavi, pogotovu u svetlu činjenice da je politika premijerke Mej “potučena do nogu”.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: