Loading
GSS Media

Vesti

Republika Srpska slavi 9. januar – Dan Republike

​Bijeljina – Republika Srpska danas slavi 27. rođendan.
Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

 


Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.
Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.
Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava.
Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.
Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.
Osnovne privredne grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.
Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelengoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.
Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka kao što su Una, Sana, Vrbas, Ukrina, Drina i Tara, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Banjaluci će, povodom 9. januara – Dana Republike, odlikovati zaslužne institucije i pojedince.
Uručenje odlikovanja zakazano je za 10 časova u Palati Republike.
U 12 časova na Trgu Krajine u Banjaluci biće održan svečani defile povodom Dana Republike Srpske, a u 14 časova svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik”.
Od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.
Patrijarh Irinej služiće svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgija počinje u 9 časova.
Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće obilježavanju Dana Republike Srpske, kada će joj biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.
Ona će prisustvovati i svečanom defileu na Trgu Krajine.
Policija je pojačala mjere bezbjednosti. Građanima, koji budu željeli da prate svečani defile, savjetuje se da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu.
Ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru grada su zatvoreni kao i veći broj ulica.

 

Izvor: GLASSRPSKE.com

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: