Loading
GSS Media

Vesti

UBIJEN NAPADAČ IZ STRAZBURA: U okršaju sa policijom likvidiran osumnjičeni, ID tvrdi da je bio njihov “vojnik”

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane potvrdio je da je u akciji policije, koja se dogodila u četvrtak veče, ubijen muškarac osumnjičen za ubistvo tri osobe na božićnom vašaru

 

 

PARIZ – OD STALNOG DOPISNIKA

TERORISTA Šerif Šekat je neutralisan. Dva dana posle atentata u kom je ubio troje i ranio šesnaestoro ljudi, tročlana policijska patrola ga je zaustavila na ulici, on je odbio da se preda i zapucao je na njih, posle čega je ubijen. Strazbur i Francuka su odahnuli. Policija je u toku dana dobila nekoliko poziva građana koji su ga prepoznali na osnovu raspisane poternice. Uspevao je da umakne, sve do poziva jedne žene koja ga je videla kako tumara u svom kvartu Nojdorf, gde se posle krvavog pira sakrio u napuštenom hangaru. Posle intervencije, građani koji su se u međuvremenu okupili u blizini, aplaudirali su snagama reda. Istovremeno, Islamska država je objavila saopštenje u kome se ističe da je Šekat bio njihov “vojnik”.

U Strazburu će u petak ponovo biti otvorena Božićna pijaca i upaljeno novogodišnje osvetljenje, dok građani na mestu tragedije spuštaju bukete sa cvećem i pale sveće. Pre nego što je Šekat ubijen, vlast je tokom dana pozvala “žute prsluke” da u takvoj atmosferi prekinu protest i da se ne okupljaju u subotu. Iako su neki na putu da odustanu, s druge strane, međutim, mobilizacija pobunjenih Francuza je još jača. Nekim “žutim” prslucima je, baš, novi teroristički napad bio ne samo razlog da odustanu, već i da dodaju još jedan zahtev u svoj protest, kojim traže veću bezbednost u zemlji. Već je zakazan veliki protest za subotu u Parizu, koji će početi u devet sati. Mesto nije otkriveno, da se policija ne bi unapred pripremila, već će biti saopšteno tek sat pred početak manifestacija. Okupljanja su zakazana i širom zemlje. Protesti će biti održani u Nantu, Bordou, Tuluzu, Avinjonu, Grenoblu, Sent-Etjenu, Lilu.

Za to vreme, traju i blokade puteva. U četvrtak su u Versaju održali sastanak članovi pokreta “žutih prsluka” koji se registrovao pod imenom “Gnevni Francuzi” i Makronu isporučili četiri zahteva. To su uvođenje referenduma za građansku inicijativu, stvaranje građanske skupštine na osnovu žreba, smanjenje taksa za osnovne životne namirnice i značajno snižavanje plata članova vlade.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: