Loading
GSS Media

Vesti

Propao još jedan pokušaj uspostave Doma naroda Federacije BiH

Neuspješno je u četvrtak okončan još jedan pokušaj da se na Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine (SIP) riješi problem popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH pa je tako donošenje odluke o kojoj ovisi proces uspostave vlasti u zemlji ponovo odgođeno uz naznake kako će se o tome rasprava nastaviti narednog tjedna.

 

 

Članovi SIP-a iz reda bošnjačkog naroda Suad Arnautović i Ahmed Šantić su svojevrsnu političku sapunicu koja u BiH traje praktično od presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” iz 2016. pokušali prekinuti ponudivši ostalim članovima tog tijela na redovitoj sjednici održanoj u Sarajevu svoj prijedlog modela popune federalnog Doma naroda.
Taj je prijedlog temeljen na popisu stanovništva iz 1991. te na procjeni kako iz svake od deset županija unutar Federacije BiH u Dom naroda treba biti biran barem po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda kako to stoji u entitetskom ustavu iako je upravo to osporio Ustavni sud.
Članica SIP-a Irena Hadžiabdić bila je spremna podržati raspravu o ovom dokumentu no to su odbili hrvatski i srpski članovi SIP-a pa je nakon provedenog glasovanja odlučeno da se predloženi materijal kao radni dostavi svima i da se o njemu naknadno očituju, zajedno s drugim prijedlozima za čiju su izradu zadužene stručne službe.

Šantić je novinarima nakon sjednice kazao kako su on i Arnautović sve to pokušali ne bi li deblokirali proces uspostave vlasti sukladno zakonskim obvezama koje ima SIP.
“Bolje bilo kakav dokument nego nikakav. Mislim da se o njemu trebalo glasovati pa što bude”, kazao je Šantić.
Dodao je kako očekuje da će ovo biti poticaj drugim članovima SIP-a da i oni nešto konkretno predlože i da se na tom tragu napokon donese odluka koju čeka cijela država.
Šantić je kazao kako se može samo nadati da će se to i dogoditi narednog tjedna konstatirajući kako su svi članovi SIP-a zapravo “uvaljeni” u isti glib jer im je prepušteno rješavati problem kojim se trebao baviti parlament BiH.
Dom naroda parlamenta Federacije BiH ima 58 zastupnika, po 17 iz reda tri konstitutivna naroda te 7 iz reda ostalih.
Njih neizravno biraju odnosno delegiraju skupštine županija iz sastava svojih zastupnika. Dom naroda u slučaju Federacije BiH ima nezaobilaznu ulogu kod uspostave izvršne vlasti jer predlaže predsjednika i dopredsjednike entiteta koji opet imenuju entitetsku vladu a mora i potvrditi sve zakone koje donosi Zastupnički dom.
Uz to entitetski Dom naroda delegira po pet Hrvata i Bošnjaka u Dom naroda parlamenta BiH koji također mora potvrditi sve zakone koji se donose na državnoj razini.
O tome hoće li unutar kluba Hrvata apsolutnu većinu imati HDZ BiH ovisi i ustroj buduće vlasti u Federaciji BiH a time vjerojatno i u državi.

 

Izvor: DIREKTNO.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: