Loading
GSS Media

Vesti

Francuska vlada razmatra ukidanje taksi na gorivo koje su dovele do NEREDA U PARIZU

Francuska vlada se priprema da suspenduje takse na naftne derivate, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane vladine izvore. U međuvremenu je javljeno da je francuska Vlada zvanično otkazala današnji sastanak sa predstavnicima “žutih prsluka”.

 

 

 

Taj izvor je dodao da bi kasnije u toku dana francuski premijer Eduar Filip mogao da objavi “moratorijum na povećanje poreza na gorivo” u pokušaju da smiri nezadovoljstvo građana okupljenih u pokretu “žutih prsluka”, koje su podržali i policajci skidanjem šlemova pred demonstrantima. Povećanje poreza na gorivo trebalo je da stupi na snagu 1. januara. Zbog političke krize u zemlji, Makron je sinoć odložio dvodnevnu posetu Srbiji. U međuvremenu, “žuti prsluci” povukli su se sa sastanka sa premijerom Eduarom Filipom, koji je zakazan za danas.

Neki članovi grupe rekli su da su primili pretnje smrću od demonstranata tvrde struje, koji su ih upozorili da ne ulaze u pregovore sa Vladom. Portparol pokreta Žaklin Moro rekla je da je današnji sastanak sa premijerom otkazan zbog pretnji.

– Bilo je poziva da ne idemo – rekla je ona, preneo je Bi-Bi-Si.

Francuski predsednik se juče sastao s policajcima i “dugo razgovarao s njima” u jednoj stanici na istoku Pariza. Kako je rekao, došao je da im pruži podršku povodom dana “nasilja bez presedana”, u subotu, prenosi AP. Podsetimo, na protestima koji su eskalirali u sukob policije i građana, više od 400 ljudi je uhapšeno, oko stotinu je povređeno, zapaljeno je šest zgrada, 130 barikada i 112 automobila.

U pobuni u koju se pretvorio protest zbog povećanja poreza na gorivo učestvovali su i krajnje desni i krajnje levi aktivisti, kao i “veliki broj” demonstranata koji su nosili takozvane žute prsluke. Prethodno je objavljen i snimak brutalnog prebijanja jednog od demonstranata. Makron, koji se vratio sa samita G20 u Argentini, održao je i hitnu sednicu o bezbednosti i vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja. U subotu, više od 130 osoba je povređeno, a 412 je uhapšeno u francuskoj prestonici. Prema navodima lokalnih vlasti, to su najgori neredi u Parizu još od 1968. godine.

 

Izvor: BLIC.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: