Loading
GSS Media

Vesti

Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj

Osnivač Agrokora Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj nakon što je Visoki sud u Londonu danas donio konačno rješenje o pravu na žalbu Todorićevih advokata na odluku o njegovoj ekstradiciji.

 

 

Tokom današnjeg ročišta sudija Ouseley je kazao da su sve navedene optužbe dovoljan razlog za izručenje. Ročište je nakon dva sata prekinuto, nakon čega je donesena odluka o odbacivanju žalbe i rješenju o izručenju. Tokom ročišta Todorićev advokat, James Hines, je kazao da u posljednjih pola godine istraga u Hrvatskoj nije zabilježila napredak i da se ne zna da li će biti suđenja. Hines je naglasio da bi njegov klijent već šest mjeseci bio u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj. Istakao je da se ne zna da li će biti uopće podignuta optužnica protiv Ivice Todorića. Ipak, odlukom suda prvostepena presuda je postala pravomoćna i sljedeći korak je izručenje Agrokorovog osnivača u Hrvatsku.

Prema pisanju hrvatskih medija on će nakon procesa izručenja biti direktno upućen u zagrebački zatvor Remetinac. Sudija je uoči ročišta kazao da od odbrane očekuje samo nove dokaze, a ne preformulisanje starih koji su odbačeni u prvostepenoj presudi krajem aprila ove godine kada je odlučeno da se Todorić izruči Hrvatskoj. Ivica Todorić je uhapšen 7. novembra 2017. godine na temelju evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Republika Hrvatska. On je, međutim, istog dana pušten nakon što je uplatio kauciju u iznosu od 100 hiljada funti. Todoriću je nakon uplaćivanja kaucije oduzet pasoš te mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji tri puta sedmično. Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je zbog sumnje u nezakonito pribavljanje milijardu i 142 miliona kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

 

Izvor: KLIX.ba

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: