Loading
GSS Media

Vesti

Avion Lion Aira za 21 sekundu pao s 1.479 metara visine, otkriven signal crne kutije u moru

Podaci fatalnog leta aviona Lion Aira iz Džakarte pokazuju da je avion nakon 13 minuta leta pao s visine od 1.479 metara za 21 sekundu. Istraga je proširena na dodatnih 400 nautičkih milja, a učestvuje i tim kompanije Boeing. Za sada je otkriven signal crne kutije koja bi trebala otkriti šta je krenulo po zlu.

 

 

Ovaj Boeing 737 je imao samo 800 sati leta iza sebe, ali oba pilota su bila iskusna sa 11.000 sati leta. Avion je napravio nepredvidive promjene u visini kratko prije pada.  U avionu je bilo 189 osoba, među kojima jedno dijete i dvije bebe. Svi su poginuli.  Istraživači i spasioci i dalje prikupljaju dijelove tijela i ostatke privatnih stvari koji plutaju morem, ali još nisu pronašli olupinu aviona. Signal crne kutije dolazi tri kilometra od mjesta gdje je pronađeno dosta ostataka iz aviona. Tim koji radi na ovom slučaju kazao je kako identifikacija ostataka tijela ide brzo, ali da vjerovatno neće biti pronađeni ostaci svih putnika. Ono što je stručnjake iznenadilo jeste da piloti nisu proglasili nikakvo vanredno stanje ili stanje uzbune u komunikaciji s tornjem, već su samo zatražili da se vrate.

Direktor Lion Aira Daniel Putut kazao je kako je kompanija spremna preuzeti odgovornost za žrtve ove tragedije. Prikupili su podatke od 209 srodnika žrtava i obećali su da će ih redovno obavještavati. Kompanija je osigurala i letove za stotine članova porodica svoje posade i putnika koji su bili na kobnom letu JT610. Za njih su pripremili i psihološku podršku. Avion je izgubio kontakt kratko nakon što je poletio u 6:20 sati po lokalnom vremenu. Trebalo je da sleti sat vremena kasnije na aerodrom Depati Amir u Pangkalpinangu.

 

Izvor: KLIX.ba

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: