Loading
GSS Media

Vesti

Apsurdi hrvatske birokracije: Moguće je da ste dužni državi, a da o tome – nemate pojma

Problematičnim propisima posebno su pogođeni bivši vlasnici OPG-ova i nekadašnji samostalni novinari. Bivše vlasnike OPG-ova, kao i novinare koji su radili na tzv. RPO, ako sami ne odjave OPG ili samostalnu novinarsku djelatnost, država nakon gubitka posla ponovo tretira kao obveznike koji moraju plaćati poreze i doprinose iz samostalne djelatnosti.

 

 

Nadalje, oni zbog zbog krutih propisa ne mogu ostvariti pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.  Naime, tu naknadu može ostvariti osoba koja je u trenutku prestanka radnog odnosa imala najmanje devet mjeseci rada u zadnje dvije godine. No, netko tko je u nekom periodu života bio vlasnik OPG-a ili samostalni novinar neće moći tu naknadu (naravno, ako ostane bez posla) dobiti čak ni ako ima deset godina nesamostalnog rada. Štoviše, u oba slučaja moguće je da – bez njihova znanja – gomilaju dug prema državi, piše Novi list.

Konkretno, ako u trenutku kad se zaposle sami ne odjave svoj OPG ili samostalnu novinarsku djelatnost, nakon gubitka posla država će ih ponovno tretirati kao obveznike koji su dužni plaćati poreze i doprinose iz svoje samostalne djelatnosti. A toga će postati svjesni tek kada u slučaju otkaza dođu u Zavod za zapošljavanje i zatraže naknadu za nezaposlene. Tu naknadu neće moći dobiti, ali moguće je da “dobiju” – dugovanje prema državi za poreze i doprinose.

 

Izvor: DNEVNIK.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: