Loading
GSS Media

Vesti

DOBRA VEST: MMF podigao prognozu rasta Srbije!

Međunarodni monetarni fond (MMF) zvanično je povećao prognozu privrednog rasta Srbije za 2018. godinu sa ranijih 3,5 odsto na 4,0 procenta u najnovijem, jesenjem izveštaju “Perspektive svetske ekonomije”.

 

 

 

MMF je zadržao projekciju rasta srpskog BDP-a za narednu godinu na 3,5 odsto, dok za 2023. godinu prognozira ubrzanje na 4,0 procenta, prema publikaciji objavljenoj na sajtu Fonda povodom godišnje konferencije MMF-a i Svetske banke u mestu Nusa Dua u Indoneziji, koja je počela danas i trajaće do 14. oktobra. Zvanična prognoza MMF-a o ovogodišnjem privrednom rastu Srbije neznatno je niža od projekcije koju je 4. oktobra u Beogradu izneo šef misije Fonda za Srbiju DŽejms Rouf, koji je na konferenciji za novinare rekao da se očekuje rast BDP-a Srbije od 4,2 odsto.

U novom izveštaju Fonda, takođe se procenjuje da će inflacija u Srbiji u ovoj godini iznositi 2,1 posto, a dogodine 2,3 procenta.

Pored toga, predviđa se da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije u ovoj godini biti na prošlogodišnjem nivou i da će iznositi 5,7 posto, da će u 2019. godini biti smanjen na 5,6 procenata uz tendenciju daljeg pada na 4,1 odsto 2023. godine.

Prema projekciji MMF-a, stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosiće 13,8 odsto u ovoj godini, a za iduću godinu se predviđa njen blagi pad na 13,5 odsto.

 

Izvor: MONDO.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: