Loading
GSS Media

Vesti

Parada ponosa u centru Beograda

Šetnjom od Slavije do Studentskog trga, pripadnici LGBT populacije i ove godine su ukazali na svoj položaj u društvu. Učesnike Parade ponosa podržali su premijerka, ministri, gradonačelnik Beograda, ambasadori. Bilo je pojačano prisustvo policije, a incidenata nije bilo. Od 10 do 20 časova u centru grada je važio poseban režim saobraćaja.

 

Parada ponosa u centru Beograda

Šetnjom od Slavije do Studentskog trga, pripadnici LGBT populacije i ove godine su ukazali na svoj položaj u društvu. Učesnike Parade ponosa podržali su premijerka, ministri, gradonačelnik Beograda, ambasadori. Pojačano je prisustvo policije, a incidenata nije bilo. Od 10 do 20 časova u centru grada važi poseban režim saobraćaja.

 

Prošetali su ulicama kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom preko Trga Republike i Vasinom do Studentskog trga. Na Studenstkom trgu je održan veliki koncert, a učesnike Parade dočekala je pevačica Ida Prester. Ceo program je trajao do 20 časova. Slogan ovogodišnje parade ponosa je bio “Reci DA”. Manifestacija je zvanično otvorena porukom Jovane Orusine iz Organizacionog odbora da se borba za LGBT prava nastavlja.

“Nastavljamo Prajd, slavimo ljubav i svakodnevnu borbu. Mnoge među nama institucije ne registruju. Tu smo bili i ranijih godina, bićemo i dalje, sve dok nasilje i ignorisanje ne nestane”, rekla je Orusina.

Učesnici i organizatori Parade su podsetili na svoje zahteve koje godinama ponavljaju. Među njima su usvajanje zakona o rodnom identitetu i zakona o istopolnim zajednicama.

“Očekujemo zakon o registrovanim partnerstvima, zakon o rodnom identitetu i očekujemo da se primenjuje u praksi član 54a krivičnog zakona koji se odnosi na zločin iz mržnje. U proteklih šest godina, iako je bilo puno incidenata, mi nemamo nijednu presudu za zločin iz mržnje”, naveo je Goran Miletić iz Organizacionog odbora.

Organizatori ove godine nisu slali pozivnice političarima, osim poziva putem društvenih mreža. U povorci, ukrašenoj duginim zastavama i balonima, na početku šetnje bila je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je ispratila učesnike Prajda, a šetali su i ministri Branko Ružić i Zoran Đorđević, i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Istakli su da su Srbija i Beograd danas su poslali poruku da se ovde poštuju ljudska prava i tolerancija. Među okupljenima, uoči početka šetnje, bili su i ambasador SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

“Postali smo zrelije i tolerantnije društvo”

Poverenica Brankica Janković je napomenula da se ove godine prvi put, kada je reč o održavanju Parade ponosa, ne govori dominantno o bezbednosti. Ocenila je da to znači da nadležne službe rade svoj posao u skladu sa svim standardima, ali i da je Srbija postala zrelije i tolerantnije društvo. Jankovićeva je istakla da je Srbija postala društvo koje prihvata razlike i razume da je ovde reč o vladavini prava i pravu jednog broja građana na slobodu okupljenja i mišljenja. Najveći broj pritužbi za diskriminaciju po osnovu seksualne orijetacije koje stižu instituciji Poverenika, rekla je Jankovićeva, jesu upravo one koje se odnose na diskriminaciju u javnoj sferi. Zato je važno, kako je poručila, da se menja negativan odnos građana prema LGBT zajednici i da se ruše predrasude i stereotipi.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da se, uprkos činjenici da mirno održavanje Parade ponosa u Srbiji postaje tradicija, LGBT osobe i dalje suočavaju sa nizom problema. Ministar Ružić je na skupu novinarima rekao da je promovisanje tolerancije obaveza svih, vlade i građana, jer je “jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima”.Kako kaže, s vremena ne vreme postoje problemi, ali ih država prepoznaje i svake godine pravi korak napred kako Srbija ne bi bila percipirana kao homofobična zemlja.

 

 

Ministri: U Srbiji se poštuju ljudska prava

Ružić je dodao da je izmenjen Zakon o matičnim knjigama i da je napravljen iskorak, jer je, kaže, omogućeno da se promena pola nađe u matičnim knjigama. Ministar Đorđević istakao je da će nadležni nastaviti da rade na unapređenju ostvarivanja ljudskih prava svih građana i da se prava svih sve više poštuju iz godine u godinu.

“Ovo pokazuje da se Srbija promenila, da je drugačija zemlja i to je poruka koju danas šaljemo u svet, da je Srbija zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava”, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u gradu nema nikakvih problema i da je time zadovoljan. Poručio je da je Beograd otvoren i tolerantan grad koji poštuje pravo na slobodu i različitosti.

“Ovo je praznik demokratije, slavimo univerzalne vrednosti. Ovo je važan dan da pošaljemo poruku da je Beograd grad otvorenog srca koji poštuje sve različitosti, jer smo svi jednaki”, rekao je Radojičić i dodao da će šetati sa učesnicima Parade ponosa.

Reč gostiju iz inostranstva

Selma Kesić došla je iz Tuzle na svoj prvi Prajd. “Presrećna sam, ovo je odlično i nadam se da ćemo iduće godine ovako u Sarajevu”, rekla je Selma Tanjugu.

Ana Manojlović, devojka iz Slovenije kaže da parada polako doprinosi afirmaciji LBGT zajednice.

“Ako se setimo 2001. godine, kako je to bilo, vidi se napredak i pripadnici LGBT zajedenice i njihova prava postaju popularnija. Postepeno ćemo doći do cilja”, kaže mlada Slovenka.

Sa njom je saglasna i Ana Jakšić koja kaže da je važno da LGBT dobije legimititet i “javnu predstavu”.

Važno je, kaže, i simbolički, jer ako su oni izašli iz zatvorenog u javni prostor, to je već pobeda, a onda slede i promene zakona.

“Ovo je super… bilo je i prethodne dve – tri godine bez problema i nadam se da će biti sve bolje iz godine u godinu”, rekla je Ana.

Na ulicama glavnog grada je pojačano prisustvo policije, ali većih incidenata nije bilo. Pojedini građani su negodovali zato što je saobraćaj blokiran satima pre početka Parade.

Pripadnici policije zaustavili su dvadesetak učesnika protestne “šetnje za pravoslavne i porodične vrednosti” u blizini raskrsnice Bulevara i Ulice kneza Miloša i zabranili im dalji prolaz, javlja Tanjug.

 

Izvor: RTS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: