Loading
GSS Media

Vesti

Studenti iz Ciriha upoznaju sistem obrazovanja, kulturu i tradiciju BiH

Tradicionalno, već 14. godinu studenti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu su u posjeti BIH, gdje obilaze gradove, znamenitosti i škole, te organiziraju druženja sa učenicima i nastavnicima.

 

 

Ove godine u BIH doputovali su profesor Zeliha Aktas i 22 studenta, a posjetili su Brčko, Srebrenicu, Sarajevo, Mostar, Neum i Goražde. U gradu na Drini gostuju kod porodica učenika Osnovne škole “Husein efendija Đozo”, a ovo prijateljstvo je davno uspostavio nekadašnji direktor škole, Ahmo Adžović.

“Cilj je upoznati se sa kulturom, tradicijom, ali i situacijom u BiH kako bi kao budući učitelji i nastavnici imali bolje razumijevanje za djecu i porodice iz ovih krajeva koji žive i školuju se u Švicarskoj”, kaže za Klix.ba Almin Adžović, jedan od koordinatora posjete.

Među studentima je i Sabina Aletović koja je rođena u Švicarskoj 1993.godine, čija je porodica porijeklom iz BIH.

“Sretna sam jer imam priliku upoznati obrazovni sistem u BiH. To je i cilj posjete, da upoznamo obrazovni sistem u BIH, jer u Švicarskoj živi veliki broj građana sa područja bivše Jugoslavije, iz BIH, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja. Na ovaj način bit će mnogo lakše raditi sa djecom”, kaže Sabina.

Tokom posjete školi “Husein efendija Đozo”, studenti prate nastavu, a često i sami drže predavanja. Organizirane su i inetraktivne radionice, a studenti svaki put izdvoje i značajna sredstva za nabavku nastavnih pomagala za školu.

 

Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: