Loading
GSS Media

Vesti

Ubica i dalje na slobodi, štrajk advokata

Vojislav Tufegdžić: Svim sredstvima mora se ući u rešavanje ubistva * Advokatske komore Srbije i Beograda raspisuju i novčanu nagradu.

 

 

Na Novom Beogradu, u Ulici Antifašističke borbe, u subotu uveče ubijen je poznati beogradski advokat Dragoslav Ognjanović (56), dok je njegov sin Petar (22) u pucnjavi ranjen u ruku i nije životno ugrožen.

Jedan od očevidaca, prenose beogradski mediji, tvrdi da je video čoveka kako beži sa kačketom na glavi. Policija je odmah posle pucnjave počela poteru, ali napadač je i dalje na slobodi. Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević izjavio je da pripadnici MUP, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve neophodne mere i radnje kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen, a počinilac krivičnog dela uhapšen.

Inače, advokat Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, optuženog za brojna ubistva. Bio je jedan od pravnih savetnika Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, kao i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći juče o ubistvu advokata Ognjanovića, rekao je da država mora mnogo brutalnije da se obračuna sa kriminalcima i da policija ima neke tragove u toj istrazi.

– Razgovarao sam s ministrom unutrašnjih poslova, imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Bojovića. Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova, kazao je Vučić novinarima na poligonu Nikinci, gde je prisustvovao vežbi gađanja iz novog streljačkog naoružanja u sastavu Vojske Srbije. Vučić je rekao i da je bezbednosna situacija u zemlji dobra, ali da država mora mnogo brutalnije da se obračuna sa kriminalcima.

Advokatska komora Srbije (AKS) i Advokatska komora Beograda (AKB) saopštile su da će, povodom ubistva Ognjanovića, od danas stupiti u jednonedeljni štrajk, a od državnih organa zatražena je hitna istraga. Advokatske komore Srbije i Beograda „najenergičnije zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da momentalno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva i policije u prvih nekoliko dana“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu AKS.

Komore najavljuju da će „upotrebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni u najkraćem roku“. Dve komore će raspisati novčanu nagradu „onome ko nadležnom tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju koja će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršioca i naručioca ovog ubistva“. Ubistvo advokata Ognjanovića, po oceni njegovih kolega, „na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost“.

„Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen“, podsećaju AKS i AKB. Najavljujući da će od danas „stupiti u jednonedeljnu potpunu obustavu rada“, dve komore navode kako tim gestom žele da pošalju „jasnu poruku jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti“. Predstavnici advokature najavili su i da će „bez odlaganja zatražiti hitne sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova i ministrom pravde kako bi se sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim“.

Vojislav Tufegdžić, novinar i autor filma „Vidimo se u čitulji“, ističe za Danas da se svim sredstvima mora ući u rešavanje ubistva Ognjanovića, te pozdravlja odluku advokatskih komora o raspisivanju novčane nagrade, kao i najavljeni sedmodnevni štrajk. Prema rečima našeg sagovornika, ubistvo Ognjanovića je bez ikakve sumnje uznemirilo bar onaj obrazovani deo javnosti.

– Teško je i nezahvalno motiv i razlog ubistva advokata Ognjanovića tražiti u predmetima kojima se bavio, jer onda možemo da dođemo do situacije da žrtva postane okrivljeni, objašnjava Tufegdžić.

Ministarstvo pravde Srbije najoštrije je osudilo ubistvo advokata Ognjanovića, kao i ranjavanje njegovog sina i apelovalo na nadležne državne organe da preduzmu sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi, kao i počinioci ovog tragičnog događaja. Ministarstvo pravde podseća da je uloga koju advokatura ima u pravosuđu veoma važna, a posebno u izgradnji i očuvanju vladavine prava i da se svi napadi na advokate moraju tretirati sa posebnom pažnjom, navodi se u saopštenju.

DSS: Kriminalci jači od države

„Ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića je 19. mafijaško ubistvo u ovoj godini. Svakih 10 dana profesionalne ubice izvrše zločin, dokazujući da su u Srbiji danas kriminalci jači od države. Od 2012. ovakvih ubistava je bilo više od 80. Podsećamo na obećanje Aleksandra Vučića dato 2016. godine: „Banda, mafija i ubice koje misle da mogu da haraju Beogradom suočiće se sa žestokom pesnicom države.“ Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović duguje javnosti odgovor koliko je ubica pogodila ta „žestoka pesnica države“. Koliko je tih mafijaških ubistava policijski rešeno, koliko je optužnica podignuto protiv izvršilaca i naručilaca, koliko osuđeno? Izostanak rezultata može da bude posledica samo nesposobnosti politizovane policije ili saradnje pojedinaca iz vrha vlasti sa organizovanim kriminalnim grupama. Ma šta od toga da je u pitanju, u normalnoj državi ministar unutrašnjih poslova Stefanović ne bi mogao da ostane na toj funkciji“, ističe se u saopštenju Demokratske stranke Srbije (DSS).

 

Izvor: DANAS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: