Loading
GSS Media

Vesti

Koliko je Koridor 10 pomogao razvoju turizma na jugu Srbije

Sve veći broj putnika koji tokom leta prolaze kroz Srbiju na putu ka konačnom odredištu baš u našoj zemlji napravi pauzu. Zato i ugostitelji, pogotovu duž Koridora 10, prilagođavaju svoju ponudu i pokušavaju da tranzitnim putnicima boravak u Srbiji produže.

 

 

Blizina Koridora 10, prirodan ambijent, bez buke i saobraćaja, daju prednost kampu “Enigma” kod Vranja. Usputna je stanica, odmorište onima koji idu na letovanje u Grčku, Tursku. Najviše ih je iz Holandije, Mađarske, Poljske, Slovenije.

“Na internetu sam našao gde da prespavamo. Imamo troje dece. Ovde je čisto, mirno, na idealnom mestu”, rekao je David Turšić iz Slovenije.

“Nama je to dosta bitno, jer na putu treba barem tri dana da idemo normalno”, kaže Peter Klofuter iz Slovenije.

Kamp postoji od 2011. godine, izgradnjom autoputa, iz godine u godinu povećava se broj turista koji u tranzitu borave u njemu.

“Mi smo prošle godine imali oko 1.500 noćenja, ove očekujemo da to bude 2.000 i više. Zasad ide tempo rasta”, kaže Radoslav Stevanović, vlasnik kampa “Enigma” kod Vranja.
Ko ne voli spavanje pod vedrim nebom, traži smeštajne objekte. U Vranju ima dvadesetak prenoćišta. Direktor “Garni” hotela u Vranju Zoran Stanojević kaže da u odnosu na 2012. godinu povećanje je oko 70 odsto. Kako kaže, računaju da će sa završetkom Koridora 10 taj broj ljudi još više da raste, kao i broj noćenja i poseta gradu Vranju.
“Osim toga što smo imali prilike da u ovom delu malo olakšamo sebi put i prenoćimo, u Vranju ima mnogo lepih stvari da se vide”, rekao je Nikola Ćurčin iz Požarevca.
Prirodne lepote, znamenitosti, gostoprimstvo, to je ono što krasi Srbiju, kažu stranci. Državljani Turske na putu do odredišta najviše se zadržavaju u hotelu “Bosfor” kod Aleksinca.

 

Koliko je Koridor 10 pomogao razvoju turizma na jugu Srbije

Sve veći broj putnika koji tokom leta prolaze kroz Srbiju na putu ka konačnom odredištu baš u našoj zemlji napravi pauzu. Zato i ugostitelji, pogotovu duž Koridora 10, prilagođavaju svoju ponudu i pokušavaju da tranzitnim putnicima boravak u Srbiji produže. Label and copyright : RTS Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

 

“Njima je želja da vide malo Srbiju, imamo prelepe banje, turistička mesta koja mogu da obilaze i vide”, kaže Fevzi Silik, direktor “Bosforus hotela” kod Aleksinca.
Još dva motela kod Jagodine uz Koridor 10, kupili su investitori iz Turske.
“Moramo da ispunimo kompletnu uslugu da sve njih zadovoljimo iz nekih verskih ili drugih razloga. Tako da za muslimanski deo imamo posebne jelovnike”, rekao je Marko Cvetković, vlasnik i menadžer hotela “Stari hrast” kod Jagodine.
Izgradnjom Koridora 10 povećava se i broj putnika koji u tranzitu prođu ovom trasom. Prošle godine kroz granični prelaz Preševo prošlo je oko osam miliona putnika.

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: