Loading
GSS Media

Vesti

Dan D za Agrokor: vjerovnici se okupljaju pred dvoranom kako bi glasali o nagodbi

Između 100 i 200 vjerovnika Agrokora čekaju u redu za sigurnosnu provjeru i registraciju svojih glasačkih prava u nagodbi vjerovnika Agrokora na sudskom ročište koje je počelo jutros u osam sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u dvorani Cibona.

 

 

Ukupno oko 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega oko 2.785 vjerovnika ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna, a u Agrokoru očekuju da će nazočno biti 1000 vjerovnika i njihovih opunomoćenika. Ukoliko se ročište ne dovrši 4. srpnja 2018. godine ili se iz bilo kojeg razloga ne održi toga dana ili bude odgođeno, Trgovački sud je odmah odredio održavanje ročišta ili nastavka ročišta za sljedeći dan – 5. srpnja 2018. godine u isto vrijeme, te zbog istih razloga i eventualno za 6. srpnja 2018. godine u 8,00 sati.

Na ročište su pozvani svi vjerovnici Agrokora, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene, s tim da ukupan iznos utvrđenih tražbina trenutno iznosi 42.644.966.221 kuna, što umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine, trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25.204.670.817 kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa, iznosi oko 12,1 milijardu kuna. Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje na ročištu se neće provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem, za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije. Naime, iako se radi o sudskom ročištu, Agrokor kao dužnik u organizaciji ovog ročišta Sudu mora pružiti svu potrebnu podršku, pa je Agrokorova kompanija m-Start razvila posebnu aplikaciju „m2voting“.

Postupak glasanja odvijat će se u dvije faze, s tim da se prva faza glasanja odnosi se na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga faza se odnosi na glasanje vjerovnika o samoj Nagodbi.

 

 

Prema dosadašnjim informacijama, za odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, prvenstveno imateljima obveznica, bit će potrebna većina od 51 posto glasova prisutnih vjerovnika (odnosno iznosa njihovih tražbina), a za samu nagodbu će biti potrebno 66 posto glasova svih vjerovnika s pravom glasa, odnos 66 posto vrijednosti svih utvrđenih tražbina s kojima se može glasati. Prijedlog nagodbe vjerovnika je dobio jednoglasnu suglasnost svih petoro predstavnika vjerovnika Agrokora u Privremenom vijeću vjerovnika, a u izvanrednoj upravi Agrokora očekuju da nagodbu prihvati 85 posto vjerovnika. Kako sada stoje stvari, za nagodbu neće glasati Adris Grupa iz Rovinja nezadovoljna postotkom naplate svojih potraživanja, a moguće je da svoj glas nagodbi neće dati ni Franck, ali to još nije potvrđeno.

 

Izvor: JUTARNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: