Loading
GSS Media

Vesti

Srbija otvorila dva nova poglavlja – 33 i 13

Evropska unija je na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom – poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, i 13 o ribarstvu

 

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predvodila je delegaciju Srbije na Osmoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

„To su dva vrlo važna i konkretna poglavlja…Poglavlje 33 će nam omogućiti da u budućnosti na zajednički način učestvujemo u zajedničkom budžetu EU…A radimo i na jačanju administrativnih kapaciteta kako bismo mogli da budemo funkcionalan član EU“, rekla je Joksimović na zajedničkoj konferenciji za medije sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Ona je naglasila da je Srbija, sa ova dva, ukupno otvorila 14 poglavlja i dva privremeno zatvorila. Dodala je da je jasno da je Srbija u potpunosti posvećena evropskim integracijama.

„Mislim da je jasno da uprkos teškoćama i u EU i u regionu, pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti i da smo povećeni boljoj budućnosti građana i članstvu u EU“, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, građani mogu da očekuju onaj nivo standarda kakav danas postoji u EU. Neophodno je da sarađujemo kao partneri i da ispunjavamo svoj deo obaveza, kao i da dobijemo podršku EU u tome, kazala je.

„Svaki mali korak svakako vodi do velikog cilja i u tom smislu gledamo svako poglavlje kao važno“, rekla je Joksimović.

Što se tiče poglavlja 13, Joksimović je rekla da je i ono važno, jer je sve više ribnjaka u Srbiji.

„I važno je da regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da uspostavimo sertifikate i budemo konkurentni na tržištu“, kazala je.

Johanes Han je istakao neophodnost nastavka reformi u oblasti vladavine prava i zaštite slobode govora, kao i normalizacije odnosa sa Prištinom.

 

Izvor: DANAS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: