Loading
GSS Media

Vesti

Cene u Srbiji upola niže od evropskog proseka

Potrošačke cene u Srbiji su upola niže od evropskog proseka, pokazuje istraživanje koje saopštava Eurostat.

 

 

Cene u maloprodaji u Srbiji su upola manje od evropskog proseka, a potrošači istu robu plaćaju manje u Makedoniji i Bugarskoj. U BiH, Albaniji i Rumuniji su potrošačke cena na 52 odsto proseka EU, u Crnoj Gori na 55 odsto, Mađarskoj na 62 odsto, Hrvatskoj na 67 odsto, dok u Grčkoj iznosi 84 odsto. Najviše cene u Evropskoj Uniji su u Danskoj, Luksemburgu, Irskoj i Švedskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji. Još skuplje robu i usluge plaćaju stanovnici Islanda – 166 odsto, za kojima slede Švajcarci sa 159 odsto proseka EU i Norvežani sa 143 odsto, prenosi Eurostat. Kad je reč o hrani i bezalkoholnim pićima, najniže cene su u Makedoniji – 58 odsto, a za njom sledi Rumunija i Poljska. Od članica EU najskuplje hranu i piće plaćaju Danci, a izvan Unije Švajcarci s prosekom od 168 odsto, Norvežani sa 161 odsto i Islanđani sa 156 odsto.

U Srbiji cu cene hrane i pića na 72 odsto proseka EU, što je nešto niže od BiH i Albaniji (75 odsto) i Crne Gore (79 odsto), kao i Bugarske (73 odsto). Cene alkoholnih pića i duvana u Srbiji su upola manje od proseka EU. Najjeftiniji su u Makedoniji (41 odsto), dok je skuplje u BiH (53 odsto), Albaniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji. Najskuplje cene alkohola i duvana su na Islandu – 228 odsto proseka EU i Norveškoj 226 odsto. Odeća u Srbiji košta blizu proseka EU (93 odsto). Manje od Srbije je plaćaju građani Makedonije, BiH, Bugarske, Mađarske i Velike Britanije. Električni kućni aparati u Srbiji koštaju iznad proseka EU – 108 odsto. Slično plaćaju i građani BiH i Albaniji i Makedonije, dok je u Crnoj Gori njihova vrednost u maloprodaji na 97 odsto proseka EU.

Najmanje za električne kućne uređaje plaćaju Irci (86 odsto) i Poljaci (89 odsto), Česi, Britanci i Bugari. Kad je reč o cenama u restoranima i hotelima, u Srbiji su one skoro upola manje od proseka EU. Za jeftiniji novac može da se jede i spava u Albaniji, Makedoniji  i Bugarskoj. BiH je na 55 odsto proseka EU, a Crna Gora na 58 odsto. Najskuplje restorane i hotele ima Island – 186 odsto proseka EU, zatim slede Norveška, Švajcarska  i Danska.

 

Izvor: DANAS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: