Loading
GSS Media

Vesti

SASTANAK KOJI ĆE PROMENITI SVET Kim i Tramp su se rukovali i potpisali ISTORIJSKI SPORAZUM

Rano jutros u Singapuru su se sastali američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un. Oni su potpisali važan sporazum. Kako je rekao Tramp, uskoro počinje proces denuklearizacije Severne Koreje.

 

 

– Imali smo važan sastanak i dogovorili smo se da potpišemo važan dokument. Svet će videti velike promene. Odlučili smo se da ostavimo prošlost iza nas – rekao je Kim Džong Un.

On se zahvalio Trampu zbog sastanka. Tramp je rekao da se radi o važnom dokumentu.

– U pitanju je veoma važan i obiman dokument kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom – rekao je američki predsednik.

Na pitanje novinara, da li su se dogovorili oko denuklearizacije, Tramp je rekao sledeće: “Počinjemo sa tim uskoro, apsolutno”.

– Hvala svima, sastanak je prošao odlično, mnogo bolje nego što je iko verovao. Razvili smo poseban odnos – rekao je Tramp.

On je rekao da će se njih dvojica ponovo videti i da će sigurno pozvati Kima u Vašington. Zatim su se ponovo rukovali i otišli.Neimenovani američki zvaničnik objasnio je za “CNN” da se radi o “sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom”.

Fotografi su uspeli da slikaju dokument u kojem se vidi da se američki predsednik Donald Tramp obavezao da će “obezbediti bezbednosne garancije Demokratskoj narodnoj republici Koreji” i da je Kim Džong Un potvrdio posvećenost kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Tramp će kasnije održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti šta su se tačno dogovorili. Pretpostavlja se da će se Kim uputiti pravo u Severnu Koreju.

 

Trump, Kim Jong Un sign ‘historic document’

President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un sign a document to acknowledge progress and keep momentum between both countries alive.

 

Srdačno rukovanje

Njih dvojica su se na početku sastanka dugo i srdačno rukovali i zajedno prošetali po ostrvu Sentosa gde su zatim održali sastanak i radni ručak. Prve zajedničke trenutke su proveli u šetnji bez prevodilaca. Njihovo rukovanje su svetski mediji opisali kao “trenutak koji je promenio tok istorije”.

Nakon susreta i ručka sa Kimom Tramp je kratko prokomentarisao: “Sastanak se odvija bolje nego što je iko mogao da očekuje”. Kako prenosi BBC, on je rekao i da treba nešto da “potpišu” ali za sada nije poznato šta. Bela kuća je navela da je sastanak Trampa i Kima kojem su prisustvovali još samo prevodioci, trajao 38 minuta. Ukoliko se u obzir uzme vreme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocenio je BBC.

Nakon toga su se dvojici lidera na sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, a zatim im je priređen zajednički ručak. Kako je saopšteno, posle ručka su dvojica lidera ponovo zajedno prošetala.

– Osećam se sjajno. Ovo će biti sjajan sastanak – rekao je Tramp novinarima pre početka sastanka iza zatvorenih vrata.

Kako je rekao, on predviđa “odličan odnos” sa kolegom iz Severne Koreje. Kim Džong Un je rekao da put do sastanka nije bio lak i da su mu prethodile “istorijske prepreke” koje su dve zemlje morale da pređu. Tramp se složio rekavši: “To je tačno”. Po završetku njihovog samita, očekuje se da Donald Tramp da izjavu za novinare. Nekoliko sati uoči samita sa severnokorejskim liderom u Singapuru, predsednik SAD napisao je na Tviteru da će se uskoro saznati da li je moguć “istinski dogovor”, dok je Kim u obilasku Sinapura rekao da je “impresioniran čistim i lepim gradom”.

Tramp je u tvitu naveo da sastanci na nivou osoblja između SAD i Severne Koreje “protiču dobro i brzo”, ali da “na kraju, to nije važno”.

– Svi ćemo uskoro saznati da li istinski dogovor, za razliku od onih u prošlosti, može da se postigne – poručio je američki predsednik.

Istovremeno, Kim je prekinuo pripreme za samit i u večernjem obilasku grada-države pozirao na “selfijima” sa singapurskim zvaničnicima u tropskoj bašti, pre nego što se popeo do “beskonačnog bazena” na vrhu čuvenog hotela “Marina bej sends”, na iznenađenje gostiju, prenosi Rojters.

Od pretnji do sastanka

Današnji sastanak je s pravom prozvan istorijskim. Radi se o prvom susretu predsednika ovih dveju država koje nemaju diplomatske odnose i koje jedna drugu smatraju neprijateljima. Manje od godinu dana ranije, Tramp i Kim su jedan drugog žestoko vređali i pretili nuklearnim ratom, a ceo svet je u strepnji posmatrao sve to. Situacija se smirila početkom godine, kako su se poboljšavali odnosi Severne i Južne Koreje, nakon diplomatskih napora južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i takođe, pod velikim pritiskom sankcija koje su UN nametnule Pjongjangu.

Predsednici Severne i Južne Koreje su održali dva sastanka na kojima su se dogovorili da uskoro i zvanično objave završetak Korejskog rata. Na proleće je dogovoren i sastanak Trampa i Kima, međutim, sve do danas niko nije bio siguran da će do sastanka uopšte doći, jer su zvaničnici SAD i Severne Koreje ponovo počeli sa kritikama i pretnjama.

Kada je Severna Koreja ipak pokazala znak dobre volje, objavom da je uništila tunel za nukelarne testove, međutim, onda je Tramp uputio ljutito pismo Kimu u kojem je otkazao zakazani sastanak, zbog “neprijatelsjkih izjava” iz Pjongjanga. Ipak, nakon novih diplomatskih susreta i uticaja iz Južne Koreje i sastanka severnokorejskih i američkih zvaničnika, sastanak je ipak održan.

 

Izvor: NOVOSTI.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: