Loading
GSS Media

Vesti

DUBROVAČKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO IZDAO SPECIJALNE UPUTE GRAĐANIMA ZBOG OSPICA Ako uočite simptome, prvo i osnovno – nemojte odmah trčati liječniku!

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u ponedjeljak su izdali obavijest vezanu uz aktualnu pojavu ospica na tom području, ali i upute kako se ponašati u slučaju da posumnjate da imate ospice.

 

 

– Od 25.5.2018. g. do 10.06.2018. g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica. Među ranim simptomima ospica su povišena temperatura, curenje nosa, kašalj i crvenilo očiju, upozoravaju iz Zavoda, a potom mole sugrađane da, ako iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi), učine ljedeće:

– ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

– u slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije, napominju.

– Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića – zaključuju.

 

Izvor: JUTARNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: