Loading
GSS Media

Vesti

Nove cijene na autocestama od petka u ponoć

Uoči početka ljetne turističke sezone iz Hrvatskih autocesta (HAC) stiglo je priopćenje u kojem najavljuju sezonsko poskupljenje cestarina koje starta u petak 15. lipnja u ponoć i bit će na snazi do 14. rujna

 

 

Sezonske cijene cestarina uvode se za skupine vozila IA dok se sezonske cijene neće primjenjivati na skupine vozila III i IV. Uz to, jedinična cijena cestarina za vozila skupina IA, I i II tijekom sezonskog razdoblja povećava se za 10 posto. Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila skupina IA, I i II. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima’, navode iz HAC-a.

Primjerice, vožnja osobnim automobilom od Zagreba (Bosiljevo) do Splita (Dugopolje) van sezone koštat će vas 181 kunu. Tijekom sezone ta će vas vožnja koštati 199 kuna. Pripada li pak vaše vozilo drugoj skupini istu dionicu platiti ćete 312 kuna tijekom sezone.

 

Izvor: TPORTAL.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: