Loading
GSS Media

Vesti

Evropa je zapustila Balkan, a to je prilika koju ERDOGAN NE PROPUŠTA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boravio je u radnoj poseti Sarajevu gde je kao počasni gost prisustvovao 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata u Olimpijskoj dvorani Zetra u kojoj se okupilo nekoliko hiljada građana BiH, ali i Turaka iz zapadnoevropskih zemalja.
Erdogan je skup, koji je ranije najavio kao predizborni, iskoristio da dobije podršku od iseljenih Turaka od kojih njih više od tri miliona imaju pravo da glasaju na prevremenim predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna, s kojima se uvodi čvrsti predsednički sistem umesto parlamentarne demokratije, pišu svetski mediji. To je jedini predizborni skup koji će Erdogan napraviti u Evropi, nakon što su Austrija, Nemačka i Holandija najavile da ih neće dozvoliti, kao i prošle godine uoči referenduma o ustavnim promene, piše agencija Associated Press. Erdogan je toplo dočekan u Sarajevu u kojoj on i Turska uživaju veliku podršku, pogotovo među Bošnjacima, koji Tursku vide kao glavnog pokrovitelja i zaštitnika, piše američka agencija.
Zbog odbijanja EU, Balkan traži investitore u Turskoj
Balkanske zemlje investitore sada traže u Turskoj jer Evropska unija oteže sa procesom proširenja na Balkan, piše agencija Reuters u analizi u kojoj navodi primer opštine Krupanj, koja se nalazi u blizini granice Srbije s Bosnom, a čiji gradonačelnik Ivan Isailović investitore traži ne u Minhenu i Parizu, već u Istanbulu.
-S proširenjem Evropske unije koje je potisnuo Bregzit, plus posledice krize i migracija, region postaje mesto na kome snagu odmeravaju EU i Turska, a i Rusija i Kina se bore za uticaj – navodi britanska agencija.
Pema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih pogona je otvoreno prošle godine u Srbiji, a trgovinska razmena između Turske i šest zemalja zapadnog Balkana se stalno povećava, piše Reuters.
– Neki Evropljani su razočarani zbog toga što region može potpasti pod uticaj Turske, jer ona i kroz kulturne projekte jača svoju poziciju – piše Reuters i navodi da je u BiH Turska potrošila 300 miliona evra na razne projekte, uključujući rekonstrukciju džamija i spomenika iz Otomanskog doba.
– Mislim da će se turski uticaj nastaviti kroz religiju i verske investicije. Očekuje se rast kulturnog uticaja kroz turski film, sapunice i škole – rekao je Vehbi Kajtazi, glavni i odgovorni urednik Insajderi.com, istraživačkog novinskog portala na Kosovu.
-Turska je uspela da iskoristi svoje istorijske, kulturne i lične veze s regionom kako bi izgradila jače veze – rekla je Reutersu Alida Vračić, autorka teksta o utjecaju Turske na region s nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, i dodala: – Mislim da zvaničnici Evropske unije mogu da uče od Turske i da koriste isti model kako bi se jače povezali s regionom i izgradili svoj uticaj.
Miting u Bosni, poruka Evropi
cPortal Al monitor, koji se bavi Bliskom istokom i čije je sedište u Vašingtonu, kaže da je Erdoganov govor u Sarajevu akt političkog prkosa protiv Austrije, Nemačke i Holandije, koji su odbili da mu daju dozvolu da se obrati turskoj dijaspori na njihovom tlu.
– S obzirom na dosadašnje iskustvo, ova zabrana može ići u Erdoganovu korist – piše Al monitor i podseća da je Erdogan nedavno otkrio da se radi na alternativnim planovima kako bi se došlo do pristalica u Evropi, da bi se kasnije otkrilo da je reč o mitingu u Sarajevu.
Navodi se i da je u međuvremenu planirani skup već izazvao kontroverzu među srpskim političarima u BiH, ali i među nekim bošnjačkim, koji kažu da ovo otkriva uticaj koji Turska ima nad njihovom zemljom.
 Sadik Ahmetović, bivši potpredsednik Stranke demokratske akcije koji je sada deo Nezavisnog bloka, izjavio je da se protivi ovom skupu jer Bosna mora ostati fokusirana na svoj “stalni cilj” pristupanja Evropskoj uniji. Radovan Kovačević, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji su vladaju u Republici Srpskoj, rekao je da je Erdoganov skup “neprihvatljiv” jer pokazuje da Turska vidi Bosnu kao svoj satelit.Slobodan Šoja, bivši bosanski diplomata, smatra da Bosna predstavlja “veliku političku arenu za Tursku”, za razliku od Srbije i drugih zemalja u regionu, koje su, kako je rekao, turske ekonomske arene: -Trebalo bi da razmišljamo o tome. Portal dodaje i da je još jedan primer povećanja uticaja Turske na Balkanu pružila poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Ankari.
– Uticaj Turske na delove Balkana je za sada uspostavljen. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da će Ankara uvek dobiti ono što želi – ocenjuje Al monitor i dodaje da Balkan ostaje region koji Ankara pažljivo mora da tretira zbog razloga koji su stari nekoliko vekova, ali i zbog realnosti.
Izvor: BLIC.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: