Loading
GSS Media

Vesti

Kako će izgledati prva “zelena zgrada” u Srbiji

Na beogradskom Zelenom vencu priprema se gradnja prve “zelene zgrade” u Srbiji. Nemački investitor “Štatverk”, koji u taj projekat ulaže 30 miliona evra, predstavio je idejno rešenje. Taj zeleni kompleks ujedno će biti i balkanski Eko-centar. Na beogradskom Zelenom vencu priprema se gradnja prve “zelene zgrade” u Srbiji. Nemački investitor “Štatverk”, koji u taj projekat ulaže 30 miliona evra, predstavio je idejno rešenje. Taj zeleni kompleks ujedno će biti i balkanski Eko-centar.

 

 

Na Zelenom vencu oživeće “planina”. Tako je bar zamislio kretivni tim srpskih arhitekata – 5.368 kvadratnih metara sivih fasada i krova, bivše zgrde Beobanke, prekriće zelenilo. A biljke su kažu, već testirane.

“One će u okviru projekta biti postavljene u zavisnosti od strana sveta, zbog osunčanja jer biljke ne podnose jednako dobro osučane i neosučane delove objekta. Pored toga biće pozicionirane po visini objekta u odnosu na njihovu otpornost na vetar”, navodi arhitektkinja Sara Petrović.

Zelena zrada je i potpuno tehnološki inovativna i energetski efikasna.

 

Kako će izgledati prva “zelena zgrada” u Srbiji

Na beogradskom Zelenom vencu priprema se gradnja prve zelene zgrade u Srbiji. Nemački investitor” Štatverk”, koji u taj projekat ulaže 30 miliona evra, predstavio je idejno rešenje. Taj zeleni kompleks ujedno će biti i balkanski Eko-centar. Label and copyright : RTS Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

 

“Ovo rešenje podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje potrošnje energije i ne samo u eksploataciji već i u izgradnji objekta. Konzole koje su predviđne na idejnom rešenju služe kao bioklimatska barijera između spoljnog i unutrašnjeg prostora”, objašnjava arhitekta dr. Miodrag Grbić. Ceo zeleni kompleks imaće 30.000 kvadratnih metara. Pored poslovnog prostora, biće i hotel i javna garaža. Zelena zgrada u centru srpske prestonice je i Eko-centar za Balkan, koji je namenjen prvestveno mladim naučnicima ali i svim drugim koji se bave istraživanjem u oblasti ekologije i energetske efikasnosti. Nemački investitor od ovog meseca pribavlja dozvole za gradnju a već je tražio da kupi i zgrade EPS-a i Poreske uprave.

“Mi bi želeli da prvo objedinimo arhitektonsku celinu sa susedna dva objekta kako je i bilo u inicijalnom projektu ‘Enegoprojekta’ kada je ovu zgradu 60-ih godina projektovao za sopstvene potrebe”, navodi Tamara Marković, saradnica za odnose sa javnošću u kompaniji “Štatvork”. Zeleni soliter imaće 13 spratova a na krovu je planiran vidikovac za panoramsko razgledanje Beograda koji će biti otvoren za sve posetioce.

 

Izvor: RTS.rs

 

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: