Loading
GSS Media

Vesti

Žrtve pedofilije sveštenika tužiće SPC sudu u Londonu

Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je početkom marta pred Visokim sudom u Londonu zvanično najavila podnošenje tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve zbog svešteničke pedofilije kojoj su bili izloženi unutar te verske institucije, prenosi Radio Slobodna Evropa

 

 

Tužena strana ima rok od tri meseca da odgovori, a ukoliko londonsko pravosuđe prihvati slučaj, podnosioci zahteva očekuju da budu korak bliži pravdi, koju godinama unazad nisu uspeli da dobiju pred domaćim sudovima. Avokat Mladen Kesar, ispred advokatske kancelarije koja zastupa ovu grupu rekao je za Radio slobodna Evropa da su za sada tri osobe imenom i prezimenom stale iza najave tužbe.

Prema njegovim rečima, slučajevi koje podnose tužioci izvan britanskog područja vrlo često bivaju prihvaćeni na britanskim sudovima, ukoliko se pokaže veza sa Velikom Britanijom.

-U ovom slučaju to bi bio ogranak SPC u Velikoj Britaniji koji je deo Britansko-skandinavske eparhije, rekao je.

On je dodao da su po Ustavu SPC, sve eparhije pod direktnom upravom Patrijaršije i najviših organa SPC i da će sud razmotriti i druge stvari kao što su efikasnost pravne zaštite u matičnoj zemlji, dostupnost i kvalitet besplatne pravne pomoći, zakonske odredbe vezane za zastarelost, korupciju i neadekvatan pristup pravosuđu. Kesar je rekao da se pored tri tužioca njegovoj kancelariji u Britaniji javilo još nekoliko ljudi koji tvrde da su žrtve pedofilije u SPC i da se podaci o njihovim slučajevima još prikupljaju.

Među trojicom tužilaca je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je pre nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake. Uprkos Jovanovićevom svedočenju u brojnim medijima, ali i pred Sinodom SPC, kao i inkriminišućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procurili u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije izjašnjavala javno), crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, zdravstvenih razloga, podseća RSE.

-Pre nego što smo otišli u London, mi smo angažovali pravnike i veštake koji su veštačili ceo slučaj i koji su dali jasne dokaze da u ovakvoj atmosferi u Srbiji ne možemo očekivati da se nešto reši, uprkos svim dokazima koji postoje, kazao je za RSE Bojan Jovanović. On je dodao da je o najavi tužbe protiv SPC obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijerku Anu Brnabić i da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.

RSE navodi i da od službe za saradnju sa medijima SPC nisu uspeli da dobiju komentar o ovom slučaju. Ukoliko tužba bude usvojena, tužena strana će biti čitava SPC, a ne pojedini njeni članovi, rekao je Mladen Kesar. Protođakon Ljubomir Ranković, urednik „Glasa Crkve“ u Šapcu, rekao je za RSE da podržava inicijativu da inostrani sud ispita optužbe o pedofiliji u redovima SPC, ali je dodao da tužba ima smisla ukoliko je okrenuta protiv pojedinaca, a ne čitave Crkve.

-Ako tužite SPC, to je kao kada bi policajac izvršio pedofiliju, a vi tužite Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovde treba ustanoviti krivicu tih pojedinaca. Ja bih to želeo više od bilo čega na svetu i siguran sam da bi SPC najrigoroznije kaznila počinioce, rekao je Ranković. Kesar je rekao da nijedan sveštenik SPC neće biti tužen individualno, jer je SPC njihov poslodavac i „ona kao organizacija, kao verska zajednica, ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju i koji rade za nju“.

Kesar je podsetio i na izjavu patrijarha SPC Irineja u intervjuu Kuriru novembra 2015: „Bile su razne priče o Kačavendi, međutim, priča uvek ima. Čim smo dobili dokaze, protiv vladike zvorničko-tuzlanskog preduzete su određene mere, odnosno penzionisan je“. Tu izjavu SPC nikada nije demantovala, rekao je Kesar i napomenuo da se Crkva nije suštinski distancirala od sveštenika u svojim redovima koji su bili povezivani sa optužbama za pedofiliju, navodi RSE.

Odgovornost pojedinih vladika SPC koji su bili prijavljeni za pedofiliju do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

 

Izvor: DANAS.rs

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: