Loading
GSS Media

Vesti

Najbolji film ovogodišnjeg Oscara je “The Shape Of Water” reditelja Guillerma del Tora

Fantastična drama “The Shape Of Water” (Oblik vode) reditelja Guillerma del Tora osvojila je Oscara za najbolji film. Najbolji glavni glumac 90. dodjele nagrada Oscar je Gary Oldman za ulogu u filmu “Darkest Hour”, dok je najboljom glumicom proglašena Frances McDormand za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (Tri plakata izvan grada).

 

 

“Prije nekoliko sedmica Steven Spielberg je rekao: ‘Ako se nađete na pozornici, sjetite se da ste dio svijeta filmaša i budite ponosni na to’. Želim to posvetiti svakom mladom reditelju koji nam pokazuje kako se stvari rade i kakve zapravo jesu. U svakoj zemlji na svijetu. Kao dijete sam se zaljubio u filmove i odrastajući u Mexicu mislio sam da mi se to nikada ne može dogoditi. A to se događa”, rekao je Guillermo del Toro.
Pored toga, Del Toro je za film “The Shape Of Water” (Oblik vode) osvojio Oscara za najbolju režiju. Film je odnio statuu i za najbolji scenografiju i najbolju originalnu muziku.
“Imigrant sam koji u ovoj zemlji živi 35 godina. Živio sam svuda. Kada nam svijet kaže da produbimo granice, mi bi ih trebali brisati”, rekao je del Toro prilikom preuzimanja ove nagrade.
Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Sam Rockwell za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (Tri plakata izvan grada) koji je nominiran u sedam kategorija. U svom pobjedničkom govoru Rockwell se zahvalio svima koji su učestvovali u stvaranju filma, ali i svima koji su “ikada pogledali bilo koji plakat”.
Allison Janney je za ulogu u filmu “I, Tonya” (Ja, Tonya) nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu.
“Hvala Akademiji i mojim kolegama koji su također bili nominirani. Predstavljate sve što je dobro i ljudsko o ovoj industriji”, rekla je Janney prilikom preuzimanja nagrade. Ekipa filma “Darkest Hour” (Najmračniji sat) osvojila je Oscara za najbolju šminku i frizuru. Ova nagrada ne predstavlja veliko iznenađenje, jer su kritičari hvalili Garyja Oldmana koji je utjelovio Winstona Churchilla u ovom filmu. U rukama make-up stručnjaka provodio je četiri sata dnevno, a ukupno više od 200 sati. Nagrada za najbolji kostim dizajn dobio je dizajner Mark Bridges za film “Phantom Thread”. Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je film “Ikar” reditelja Bryana Fogela. Film govori o zloupotrebi dopinga u amaterskom sportu,
“Nadamo se da je ‘Ikar’ buđenje. Veoma je bitno da se dotaknemo ove teme i da govorimo istinu”, rekao je Fogel.
Film “Dunkirk” reditelja Christophera Nolana osvojio je Oscara za montažu zvuka i najbolji zvuk. Nolanov film o evakuaciji savezničkih vojnika iz francuskoga grada Dunkirka u maju 1940. godine nagrađen je i Oscarom za najbolju montažu. Najboljim filmom izvan engleskog govornog područja proglašen je čileanski film “A Fantastic Woman” reditelja Sebastiana Lelia. Film donosi priču o mladoj transrodnoj ženi koja se nakon smrti svog starijeg momka bori protiv diskriminacije.
“Dear Basketball” (Draga košarko) nagrađen je Oscarom za najbolji kratkometražni film. Autori filma su Glen Keane i legendarni Kobe Bryant koji se također pojavio na pozornici. “Košarkaši smo i trebamo šutjeti i driblati, ali mi je drago da radimo više od toga”, našalio se Bryant.
Film “Coco” reditelja Leeja Unkricha osvojio je Oscara za najbolji animirani film. Oscar za najbolje vizuelne efekte osvojio je film “Blade Runner 2049”. Ovaj film nagrađen je i Oscarom za najbolju filmsku fotografiju koji je otišao u ruke Rogera A. Deakinsa.
“Ovo je za sve nas jer smo zaista bili sjajan tim”, poručio je Deakins.
Oscar za najbolji kratkometražni dokumentarac osvojio je “Heaven is a Traffic Jam on the 405” reditelja Franka Stiefela, dok je u kategoriji najbolji kratkometražni igrani film nagradu osvojio film “The Silent Child”. Oscar za najbolji adaptirani scenarij otišao je u ruke Jamesa Ivoryja za film “Call Me By Your Name”, dok je Oscara za najbolji scenaroj osvojio Jordan Peele za film “Get Out”.
“Ova nagrada mi mnogo znači. 20 puta sam prestao pisati scenarij jer sam mislio da ga nije moguće napisati. Smatrao sam da će ga ljudi teško prihvatiti”, rekao je Peele i zahvalio se porodici, prijateljima i kolegama.
Oscara za najbolju pjesmu osvojio je singl “Remember me” iz filma “Coco”. Svečanu ceremoniju dodjele Oscara i noćas je u Dolby Theatreu vodio Jimmy Kimmel koji se u uvodnom monologu osvrnuo na problem seksualnog uznemiravanja u Hollywoodu. “Ne možemo dozvoliti loše ponašanje. Svijet nas posmatra, mi moramo biti primjer”, rekao je Kimmel.
Izvor: KLIX.ba

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: