Loading
GSS Media

Vesti

Krpanje eskadrile: Krstičević od Ukrajine traži četiri ispravna aviona

Hrvatska je od Ukrajine zatražila da četiri aviona MiG-21, koje je u sklopu remonta i modernizacije kupila od ukrajinske tvrtke Ukrspecexport, a koji ne lete zbog navodne neispravnosti, ta država zamijeni ispravnim avionima koji imaju državno jamstvo.

 

 

O problemima s ‘ukrajinskim’ MiG-ovima razgovarali su ukrajinski i hrvatski ministri Stepan Poltorak i Damir Krstičević tijekom nedavnog posjeta ukrajinskog ministra Hrvatskoj. Kako su za tportal potvrdili informaciju koju je prvi objavio Jutarnji list, Krstičević je nakon sastanka ukrajinskom kolegi poslao prijedlog zamjene neispravnih aviona ispravnima, kako bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imalo na raspolaganju eskadrilu od 12 MiG-ova dok se ne donese odluka o nabavi novih aviona, za što se čeka da predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković sazovu Vijeće za obranu. Podsjetimo, u igri su avioni F-16, polovni izraelski i grčki te novi američki, kao i novi švedski JAS-39 Gripen, a neslužbene informacije govore da su najbliži izboru izraelski F-16.

‘Za vrijeme posjeta ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Hrvatskoj u siječnju 2018. godine, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević upoznao je ukrajinskog kolegu s problematikom modernizacije MIG-ova 21, izrazio zabrinutost zbog loše odrađenog posla i zamolio za pomoć u rješavanju tog pitanja’, odgovorili su iz MORH-a na upit tportala.

 

 

Ukrajinski ministar tijekom posjeta istaknuo je da sporazum koji je bio potpisan između ukrajinske tvrtke (Ukrspecexport, op. a.) i Hrvatske nije potpuno izvršen, i to na štetu hrvatske strane. Poltorak je, piše u odgovoru, istaknuo kako nije bilo dobro to što je MORH posao ugovarao izravno s tvrtkom, a ne s državom Ukrajinom, te je najavio da će o tom pitanju razgovarati s predstavnicima Ukrspecexporta i o tome izvijestiti hrvatsku stranu.

Četiri aviona MiG-21 koji su prizemljeni već neko vrijeme oni su oznake 131, 132, 134 i 135, dok peti avion dokupljen od Ukrajinaca, onaj oznake 133, normalno leti. U sklopu remonta hrvatskih borbenih aviona, koji je završen 2015., ukrajinska tvrtka remontirala je sedam hrvatskih aviona te je Hrvatskoj prodala još njih pet, nakon čega smo imali eskadrilu od 12 aviona. Zbog sumnji u nezakonite radnje oko dogovora remonta u Ukrajini, Uskok je podigao optužnicu protiv Josipa Čovića, kojeg tereti da je kao načelnik MORH-ovog Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda tražio 50 tisuća eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova.

 

Izvor: TPORTAL.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: