Loading
GSS Media

Vesti

Hrvatski radnici prevareni u Švedskoj, za sve krive počasnog konzula u Goeteborgu kojeg je imenovao Josipović

Mnogi hrvatski građani odlaskom u inozemstvo očekuju da će riješiti svoje egzistencijalne probleme. Dijelu njih, međutim, odlazak u Švedsku ispao je daleko od idealnog. Kako se portalu Direktno požalila skupina radnika iz Švedske, hrvatske vlasti za njihove probleme nisu uopće zainteresirane.

 

 

Pravdu su potražili i kod švedskih vlasti, naročito poreznih službi, koje su iskazale nešto više interesa, no hrvatski poslodavci jako dobro pronalaze rupe u zakonodavstvu. Naime, skupina hrvatskih radnika zaposlena u hrvatskim tvrtkama proteklih nekoliko godina radila je na švedskim gradilištima. Radi se o izaslanim radnicima, koji su u Hrvatskoj prijavljeni na u pravilu minimalne plaće: na bruto plaće oko 3500 kuna, odnosno neto oko 2500 kuna. Razlika u odnosu na švedske plaće isplaćivana im je kroz dnevnice na koje se ne plaća ni porez ni doprinosi.

Mreža i rođaci Roberta Jukića

Posao u Švedskoj (Goeteborg, Stockolm) osiguravala je tvrtka CBS Chamber Bygg AB, čiji je suvlasnik sve donedavno bio i aktualni hrvatski počasni konzul u Švedskoj Robert Jukić i njegov brat Tony Jukić. Upravo hrvatskog počasnog konzula u Goeteborgu prevareni radnici najviše krive za spomenute malverzacije. Radnike su, među ostalima, u Švedsku slale zagrebačka tvrtka Teding, čiji je vlasnik Jakob Jukić, njihov rođak i tvrtka Westinvest iz Ivanićgrada, u vlasništvu Ivice Kramara, ali i neke druge. CBS Chamber je bio podizvođač za radove renoviranja stanova i novogradnje, a tvrtkama koje su slale radnike na rad u Švedsku naplaćivao je sate rada.

Kako doznaje portal Direktno, švedski poreznici utvrdili su kako su radnici plaćani oko 3000 eura mjesečno, a prema računicama nezadovoljnih radnika odgovorne osobe u CBS-u po radniku su mjesečno zadržale između 500 i 800 eura na račun manje obračunatog poreza.

Nestali milijuni eura

Švedski poreznici procjenjuju da se radi o najmanje 400 radnika kroz razdoblje od nekoliko godina, što znači da se radi o godišnje utajenom iznosu između 2,4 i 3,8 milijuna eura. Nakon što je dio radnika i izravno zaposlen u CBS-u i dalje su primali hrvatske plaće i imali ugovore na određeno, najčešće na tri mjeseca. Na njihove plaće obračunavano je po 25 posto poreza, iako je prema švedskom zakonodavstvu trebalo biti oko 33 posto. Sada švedski poreznici tu razliku potražuju od hrvatskih radnika, a mnogi od njih su pomogli u prikupljanju dokumentacije o cijeloj poreznoj prevari, dok su se neki drugi ogorčeni prevarom vratili u Hrvatsku.

Nakon što su se za slučaj zainteresirali švedski poreznici, dio ljudi iz CBS-a je prebačen u drugu tvrtku C-Max, dok su ostali otpušteni, a na njihovo mjesto dovedeni radnici iz drugih istočnoeuropskih zemalja, primjerice Moldavije i Rumunjske. Jukiću nezadovoljni radnici zamjeraju i što je za odgovorne ljude u nekoliko slučajeva u tvrtki i na gradilištima zapošljavao navodno često ljude koji su osuđivani ili su bili ranije povezani s financijskim prevarama i građevinskim kriminalom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tvrtka CBS pokrenula je u međuvremenu i proceduru za proglašenje stečaja.

Jukić: Nemam više veze s tom tvrtkom

Počasni konzul u Švedskoj Robert Jukić za portal Direktno kratko je odgovorio kako “su tvrdnje o prevarenim radnicima CBS Chambera netočne, te kako više u toj tvrtki nema nikakvu operativnu funkciju niti udjela u vlasništvu”.

“Do 31.12.2016. godine vlasnik tvrtke CBS Chamber Bygg Sweden AB bila je švedska tvrtka Tuve Bygg ABu kojoj sam ja bio manjinski vlasnik. Do navedenog datuma su obveze prema radnicima bile redovno ispunjavane”, izjavio je za portal Direktno počasni konzul Robert Jukić, odbivši detaljnije odgovoriti na ostale optužbe njegovih bivših radnika, kao i saznanja o istrazi švedskih vlasti.

Inače, Jukić je portalu Direktno odgovorio s mail adrese [email protected], koja je navedena kao njegova kontakt adresa i na stranicama hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kao kontakt adresa hrvatskog počasnog konzula u Kraljevini Švedskoj, sa sjedištem u Goeteborgu. Na društvenim mrežama Jukić se i dalje predstavlja kao osnivač i direktor Chamber Groupa.

Jukića je, podsjetimo, na tu dužnost imenovao bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović 30. prosinca 2013. godine s konzularnim ovlastima pod konzularnim područjem koje obuhvaća administrativno područje švedskih pokrajina Väsira Götaland i Holland.

 

Izvor: DIREKTNO.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: