Loading
GSS Media

Vesti

Oluja divlja Europom: Troje mrtvih, zatvorene škole, otkazani letovi i vlakovi, tisuće bez struje, vjetar nosi i ljude

Dijelovi Europe na udaru su jake oluje koja je zbog snijega i vjetra izazvala kaos u mnogim zemljama; zatvorene su škole, otkazani letovi i vlakovi, a tisuće su kućanstava bez struje. U Nizozemskoj su poginule tri osobe.

 

 

Tri osobe poginule su u četvrtak Nizozemskoj u snažnoj oluji koja je pogodila i susjednu Njemačku, rušeći stabla, prevrčući kamione i uzrokujući otkazivanje stotina letova. S aerodroma Schirpol u Amsterdama, jednog od najprometnijih u Europi, više od sat vremena bili su stopirani svi letovi, a sada radi smanjenim intenzitetom. Nizozemska nacionalna željeznička služba obustavila je zbog oluje vlakove, a zbog vjetra je zatvoren i centar grada Almere istočno od Amsterdama. U zemlji je proglašeno “crveno” upozorenje na opasnost od teške vremenske nepogode, javlja AP. Nizozemski portal za transport objavio je kako je vjetar prevrnuo čak 17 kamiona. Orkan Friederike s naletima vjetra i do 160kmh je u većim dijelovima Njemačke potpuno zaustavio zračni i željeznički promet a vlasti apeliraju na građane da ne napuštaju stanove bez nužne potrebe.
U Njemačkoj i Rumunjskoj zbog snježne oluje zatvoreno je na desetke škola te neke luke. U Rumunjskoj su također 32.000 ljudi bez struje, a u Njemačkoj su otkazani vlakovi prema Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Zatvoren je i dio oko katedrale u Kölnu zbog opasnosti od pada kamenja uslijed jakog vjetra.
U Ruhrskoj oblasti, koja se prva našla na udaru orkana koji je stigao sa sjeverozapada, jak vjetar je odnio krovove s brojnih zgrada i rušio stabla.
U tom dijelu Njemačke je oko 100.000 stanovnika ostalo bez električne energije zbog oštećenja na mreži dalekovoda.
U Dusiburgu je grad sirenama za uzbunu građane upozorio na opsasnost od orkana. Nakon što je u susjednoj Nizozemskoj obustavljen promet u zračnoj luci Amsterdam, oko podneva je u potpunosti ili djelimice obustavljen promet u zračnim lukama Koeln/Bonn, Frankfurt i Muenchen. Očekuje se da će orkan u popodnevnim satima doseći istok Njemačke. Jaka oluja sa snijegom pogodila je dijelove Velike Britanije u noći sa srijede na četvrtak, što je izazvalo kaos u prometu, a oštećeni su brojni objekti, dok je tisuće kućanstava ostalo bez struje.
Jak vjetar, ponegdje i sa snijegom, pogodio je dijelove Engleske, Škotske i Walesa. Zbog olujnih udara koji su dosezali i 152 kilometra na sat izdano je upozorenje za građane, pogotovo one koji su kretali na putovanje. Mnogi su tijekom noći ostali zaglavljeni na cestama koje su bile naglo pod snijegom, a to je pak uzrokovalo i brojne prometne nesreće. Vjetar je oštetio strujne vodove, pa ni dio vlakova nije mogao voziti, dok je drveće na cestama bilo prepreka za mnoge vozače.
Izvor: DNEVNIK.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: