Loading
GSS Media

Vesti

KARDINAL BOZANIĆ POZVAO VJERNIKE NA ‘SAVEZNIŠTVO U DOBRU’ Kakvu je božićnu čestitku uputio zagrebački nadbiskup?

ZAGREB – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je u ponedjeljak na jutarnjoj Božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali svim vjernicima kršćanski blagdan Božić, a u svojoj je propovijedi pozvao na savezništvo u dobru koje se, poručio je, gradi računajući na druge, počinje u obitelji i potrebno je u Crkvi i u hrvatskoj domovini.

“‘Savez u dobru’ započinje u obiteljima, u odnosima muža i žene, u odnosima prijatelja, suradnika, svih ljudi koji su ljubitelji dobra. Taj je Savez potreban u našoj Crkvi i u hrvatskoj domovini. On je drugo ime blagoslova, blage, dobre Riječi nasuprot svemu što širi strah, netrpeljivost i nepovjerenje,” kazao je nadbiskup zagrebački Bozanić.

 

 

“Rođenje Isusa u Betlehemu, dar je i poziv svemu čovječanstvu. U Isusu, Sinu Božjemu i Sinu Marijinom, dogodio se susret Boga i čovjeka koji je otvorio mogućnost novoga susreta božanskoga i ljudskoga”, rekao je i poručio da Bog i ovoga Božića dolazi svakome, kako vjerniku koji bez vjere ne može zamisliti svoj život, tako i onomu tko misli da ne vjeruje. “Svima nam je potrebno ponirati u dubinu svoga bića, pronaći u duši izvor čežnje za ljubavlju i slijediti trag Božje prisutnosti u svome srcu,” napomenuo je.

Bog nam daruje sve, a “Božje sve” je čovjek od začeća do naravne smrti, obitelj, zato se njima ne poigrava nego ih se čuva kao uporište budućnosti, istaknuo je.  “Božje ‘sve’ su narodi, zato se njima ne poigrava nego im se omogućuje miran život; Božje ‘sve’ je zemlja, zato se njome ne trguje i ne poigrava nego je se čuva kao svetinju vlastitoga doma”, rekao je nadbiskup. Božje “sve” su i naši dobri međuljudski odnosi, na poseban način to su bolesni, siromašni, napušteni, prognanici, zato se njima ne poigrava, nego im se pomaže, ide im se ususret, poručio je. “Božje ‘sve’ je dostojanstvo: i života i rada i odgoja i školovanja, i svega onoga što je usmjereno prema čovjekovoj dobrobiti,” rekao je.

“Danas na Božić moramo se pitati koliko smo, kao vjernici, spremni sve to štititi” i “kako to provoditi u djelo”. Čovjek često igra na sve ili na ništa, ali Bog nikad ne stoji iza ništavila, iza onoga što u sebi nema života, a “grijeh je put u ništavilo, jer upropašćuje život, odvodi čovjeka u propast”, rekao je Bozanić. “Korupcija vodi u propast, laž vodi u propast, nepravda vodi u propast, svako nastojanje da se drugoga ponizi, da se čovjeka ili čitav narod istrijebi jest zlo. Koliki su bili, i danas su diljem svijeta žrtve raznih ideologija koje su vodile i vode čovjeka u propast, jer su promičući i braneći svoje principe spremne žrtvovati čovjeka i čitave narode oduzimajući im ljudsko dostojanstvo i slobodu. Svako nastojanje da se osiromaši čovjeka u duhovnom i materijalnom smislu zlo je”, upozorio je.

Utjelovljenjem svojega Sina, rođena od žene, Bog je sklopio savez s ljudima i poručio nam da, kao kršćani i zajednica, ne možemo vjernički živjeti ako ne računamo na druge. Zato je važno i graditi i živjeti savezništvo u dobru: “Poziv Božića jest da Božju ljubav koja je ‘razlivena u našim srcima’ pretočimo u otajstvo ‘Saveza u dobru’. U njemu se dublje ponire u smisao i razloge naše stvorenosti i postojanja, vidi se šire potreba zajedništva i suradnje među ljudima, nadahnućem postaju ostvarenja i svjedočanstva koja uspostavljaju plodonosnu ljestvicu vrjednota”, poručio je nadbiskup. Pozvao je sve vjernike da otvore “oči i srca za toliko dobra prisutna među nama”, pronađu saveznike u obiteljima “koje prepoznaju najveće bogatstvo u djeci kojom ih je Bog obdario, u ljudima koji se brinu za potrebne, koji brane dostojanstvo ljudskoga života, počevši od hrabrih roditelja i medicinskoga osoblja, preko znanstvenika i političara, policajaca i vojnika, do dragovoljaca na raznim područjima”.

“Draga braćo i sestre, molimo danas Gospodina da usmjeri naše misli i srca prema dobru i zahvalnosti; da učvrsti nakane koje teže prema zajedništvu i pomirenju; da udijeli snagu i sigurnost malodušnima; da ublaži patnje bolesnima i podari utjehu klonulima. Neka nam božićno slavlje pomogne u unošenju Božjega Duha u naše međusobne odnose, te očuvanju zajedništva i sloge u hrvatskom narodu i našoj domovini Hrvatskoj”, kazao je.

Rođenjem Djeteta Isusa svaki čovjek obdaren je dobrim darom s neba: Isus je došao da nam pomogne prevladati uskogrudnost; da napustimo svoje zatvorenosti te svoja trpljenja iz ljubavi ne smatramo uzaludnima; Isus je došao kako bi nam dao radost i mir.

“Molimo Kneza mira da podari željeni mir zemljama i narodima pogođenim teškim ratovima. Molimo Presvetu Bogorodicu Mariju da nas zagovara u svim našim potrebama. S pouzdanjem se preporučimo uzoru nade naše, blaženom Alojziju Stepincu, mučeniku i svjedoku suvremene povijesti hrvatskoga naroda’, zaključio je Bozanić propovjed u zagrebačkoj prvostolnici Blažene Djevice Marije na nebo uznesene te svim vjernicima poželio Sretan Božić.

 

Izvor: JUTARNJI.hr

Bosna i Hercegovina:

Crna Gora:

Hrvatska:

Region:

Srbija:

Svet:

Uncategorized: